Elever prisade för digitala lösningar på hälsoproblem
Hem HÄLSA Elever prisade för digitala lösningar på hälsoproblem

Elever prisade för digitala lösningar på hälsoproblem

Publicerat av: Redaktionen

 

goIT är ett program där ungdomar i åldrarna 14–18 på ett lekfullt sätt introduceras till programmering och IT-design.

Eleverna har fått lära sig att identifiera samhällsproblem genom arbetsmetoden ”human Elever prisade för digitala lösningar på hälsoproblem 2centric app design” och sedan skapat kreativa digitala lösningar på dessa problem. Temat i årets upplaga av goIT var hälsa.

Under onsdagens avslutning fick eleverna pitcha sina appar till en panel av IT- och techexperter. De tio lagen presenterade sina idéer som alla var fokuserade på hur man med hjälp av digitala lösningar kan förbättra hälsa och välmående. Vann gjorde laget SHWIFT STARZ som hade utvecklat idén SHWIFT APP avsedd för att reducera stress och frustration i vardagen. Idén bygger på att användaren genom en kalender enkelt kan planera sin vardag och bli påmind om viktiga hälsorelaterade händelser under dagen. Till exempel får du en notis om att ställa dig upp när du har suttit ned för länge, och vad och när du borde äta beroende på tiden på dygnet. Samtidigt integreras externa parter såsom användarens gym så att användaren får realtidsdata om bland annat nuvarande besökarantal och tillgängliga maskiner. Du kan även få råd kring kost och träningsutrustning beroende på ditt användarmönster. Dessa funktioner hjälper dig att lättare planera vardagen för att slippa stress och frustration.

Panelen bestod av Avinash Limaye, Sverigechef på TCS, Cristina David, chef Solution Area – Develop, Sell & Deliver på Ericsson, Funda Sezgi, Chief of House på Norrsken Foundation och Liselotte Engstam, styrelseproffs och startup-coach.

  • Idén är extremt väl genomtänkt och den löser ett riktigt samhällsproblem samtidigt som den förutspår beteende baserat på användarmönster. Den är integrerad och värdeskapande för inte bara användaren utan även för anslutna företag, motiverar paneldeltagaren Liselotte Engstam.
  • Vi ser hur engagerade eleverna blir när de får träffa och lära sig av riktiga IT-konsulter. Utöver att de får lära sig kreativ problemlösning och att arbeta fram app-lösningar så inspireras de av sina mentorer att se en framtida karriär inom IT, säger Johan Bartholdson, europeisk CSR-chef på TCS.
  • Eleverna som har valt att delta i och fullfölja programmet visar hur mycket potential och ambition det finns på dessa skolor. Finns det rätt förutsättningar så finns det möjligheter att lyckas, säger Patrick Vestberg, rektor på Stockholm Science and Innovation School.

Bakgrund: 

  • I onsdags samlades ett antal IT- och techexperter i Kista för att delta på avslutningsdagen av utbildningsinitiativet goIT som drivs av Tata Consultancy Services (TCS).
  • Högstadie- och gymnasieelever från Rinkebyskolan, Kista grundskola och Stockholm Science and Innovation School har under det åtta veckor långa programmets gång fått lära sig att skapa appar tillsammans med volontärer från TCS.
  • Det vinnande teamet hade utvecklat en idé som reducerar stress och frustration i vardagen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>