Emotra – Lars-Håkan presenterade i Chicago
Hem NYHETERFORSKNING Emotra – Lars-Håkan presenterade i Chicago

Emotra – Lars-Håkan presenterade i Chicago

Publicerat av: Redaktionen

Under förra veckan gav Lars-Håkan Thorell, upphovsmannen bakom EDOR och Emotras forskningschef, en uppmärksammad presentation i Chicago. Han presenterade sina forskningsresultat och hur dessa ledde fram till EDOR.

Den 29 oktober 2016 kunde Lars-Håkan Thorell presentera sin forskning vid en internationell kongress, ” 2nd International Conference on Brain Disorders and Therapeutics, Chicago, USA” , som samlade ledande forskare på området. Thorell hade inbjudits att vara en av huvudtalarna under konferensen. Mötet i Chicago var ett viktigt forum, eftersom det bland annat IT-Hälsa.se fokuserade på området, bipolära sjukdomar. Vetenskapliga studier har visat att självmordsrisken är särskilt hög bland patienter som är diagnostiserade med bipolära sjukdomar. Med detta i åtanke, är det en viktig observation att det var inom gruppen, patienter med bipolär sjukdom, som prevalensen av hyporeaktivitet i baselinematerialet i den pågående multicenterstudien, EUDOR-A, liksom i tidigare studier, varit som högst.Thorells presenterade sina kunskaper om vad elektrodermal reaktivitet är och hur den mäts. Han berättade vidare om vad elektrodermal hyporeaktivitet är, hur denna definieras samt vilka faktorer och vika delar av hjärnan som troligen ligger bakom bristen på de elektrodermala specifika orienteringsreaktionerna som enligt samstämmig forskning föreligger i upp till 97 % av deprimerade som senare begått självmord.

Hanberättade om Emotras forskningsaktiviteter och målsättningar och redogjorde för uppnådda resultat i tidigare utförda studier och för slutsatserna som kan dras baserade på baselinematerialet i den pågående europeiska multicenterstudien, EUDOR-A. Thorell underströk att användningen av EDOR syftade till en enda sak, att skilja ut riskpatienter för självmord från alla de som inte är i risk, så att suicidpreventiva insatser och resurser ska kunna styras rätt.

Presentationen möttes av stort intresse och ett flertal forskare köade upp för att få möjlighet att diskutera den nya metoden med Lars-Håkan Thorell. Några forskare önskade etablera någon form av samarbete med Emotra. Bland dessa återfanns fysiker med särskilt intresse för mätmetoden och neurokemister. En rysk hjärnforskare gjorde starka kopplingar till de resultat hon själv erhållit inom ett angränsande forskningsfält.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>