Extrem värme innebär risk för hjärt-kärlsjuka
Hem HÄLSA Extrem värme innebär risk för hjärt-kärlsjuka

Extrem värme innebär risk för hjärt-kärlsjuka

Publicerat av: Redaktionen

Extrem värme råder i Europa och för många svenskar som är ute och reser blir de höga temperaturerna en chock för kroppen.

En stor del av befolkningen påverkas negativt av höga temperaturer, speciellt de som lever med hjärt-kärlsjukdom.

Därför delar Hjärt-Lungfonden med sig av tips för att hantera värmen och skydda hälsan.

– Personer med hjärt-kärlsjukdom, barn och äldre människor är särskilt utsatta när det blir varmt. För dem är det extra viktigt att hålla sig svala och att ha en bra vätskebalans i kroppen när det är värmebölja där man befinner sig, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Forskning visar att när det är varmt regleras temperaturen i kroppen genom att blodcirkulationen i de ytliga blodkärlen ökar, kärlen vidgas och svettproduktionen ökar. Vilket i sin tur ökar belastningen på hjärtat och leder till vätske- och saltförluster. Förutom kroniskt sjuka och äldre människor har studier på senare år även identifierat barn som särskilt sårbara för värme, bland annat på grund av deras kroppars begränsade förmåga att reglera kroppstemperaturen.

Hjärt-Lungfondens tips för att undvika risker och hantera värmen:

  1. Extrem värme innebär risk för hjärt-kärlsjuka

    I värmebölja är det viktigt att hålla sig sval, framför allt för den som lever med hjärt-kärlsjukdom.

    Bevara vätskebalansen i kroppen genom att dricka vatten – undvik alkohol och koffein.

  2. Undvik att vara utomhus när solen är som starkast på dagen.
  3. Använd lätta och luftiga kläder som inte binder fukt.
  4. En sval dusch eller en blöd handduk runt nacken ger kroppen svalka.
  5. Ta det lugnt och var försiktig med fysisk aktivitet under de hetaste timmarna.
  6. Se till att hålla ditt hem svalt genom att använda luftkonditionering eller fläktar.

Det finns numera starka vetenskapliga bevis för att värmeböljor leder till ökad dödlighet. Negativa effekter av en värmebölja på hälsan märks oftast kort tid efter att höga temperaturer noterats – ofta redan samma dag eller inom några dagar. Hjärt-Lungfonden uppmanar allmänheten att vara vaksamma på symtom som yrsel, huvudvärk och illamående och söka läkarvård om de skulle uppstå.

– Tidigare forskning har visat att fler dör i hjärtinfarkt, stroke och hjärtsvikt när det är varmt. Under sommaren 2018, när det var extra varmt, ökade antalet dödsfall med cirka 700 personer kopplat till värmeböljan. Därför är det viktigt att skydda sig mot höga temperaturer, inte minst om man lever med riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom som diabetes typ-2, övervikt eller fetma, säger John Pernow, ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>