Fixa nyårslöftet med succéappen Fimpaaa!
Hem HÄLSA Fixa nyårslöftet med succéappen Fimpaaa!

Fixa nyårslöftet med succéappen Fimpaaa!

Publicerat av: Redaktionen

Det är mer än hälften av alla unga som röker vill egentligen sluta. Nyårslöftet kan uppfyllas tillsammans med appen Fimpaaa! som hjälper unga att sluta röka.

Fixa nyårslöftet med succéappen Fimpaaa! 1

Bild på appen Fimpaaa!

Uppemot 35 000 har hittills laddat ner appen, som är framtagen av UMO.se, ungdomsmottagningen på nätet.

Som extra bonus finns flera motivationsfilmer med pop- och humorgruppen De Vet Du, som har fått nära 150 000 visningar på YouTube. I filmerna får Tor kämpa mot den otroligt elaka dockan ”Tor jr” som manar på att han ska röka. Se filmerna här.

– Unga gillar att de kan följa exakt på minuten hur länge de varit rökfria och hur mycket pengar de sparat. Det ger energi och motivation att fortsätta säga nej till rökning, säger Liselotte Nordh Rubulis, kommunikationsansvarig på UMO.se.

Så funkar Fimpaaa! 

Här kan du ladda ner Fimpaaa!

Fimpaaa! är speciellt framtagen för unga som vill sluta röka. Appen stöttar, ger konkreta verktyg och förmedlar en känsla av att du klarar av att sluta röka. För att skapa din egen profil får du först ta ställning till ett antal påståenden om din rökning. Du sätter ett stoppdatum och får sedan personligt anpassade meddelanden som förbereder rökstoppet, påminner och ger tips.

Efter rökstoppet visar appen hur länge du varit rökfri och hur mycket pengar du sparat. I appen finns också övningar som hjälper dig att hitta motivationen och stå emot röksuget. Appen har även en bloggfunktion där du kan få stöd av andra som försöker sluta röka.

Innehållet i appen bygger på ett danskt program framtaget av Kraeftens Bekaempelse, motsvarigheten till svenska Cancerfonden. Det danska programmet har använts i 10 år och visat goda resultat. I Sverige har appen vidareutvecklats i ett samarbete mellan UMO.se, Non Smoking Generation och Psykologer mot tobak. Även unga i målgruppen har varit med och testat appen och gett synpunkter på den. Fimpaaa! har finansierats av Folkhälsomyndigheten och appen förvaltas av UMO.se, som drivs av Stockholms läns landsting på uppdrag av alla Sveriges landsting och regioner.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>