Hem NYHETERCANCERVÅRD Fler patienter ska erbjudas cytostatikabehandling hemma

Fler patienter ska erbjudas cytostatikabehandling hemma

Publicerat av: Redaktionen

Mindre illamående och mer fysisk aktivitet. Det är några av resultaten av ett projekt där cancerpatienter på Skånes universitetssjukhus erbjudits att få cytostatika hemma.

Fler patienter ska erbjudas cytostatikabehandling hemma 2

Inger Axelsson, Pernilla Elmström och Karna Eilert på onkologiavdelning 87 hjälper patienter med att få cytostatikabehandling hemma.

Nu förlängs projektet och omfattar fler cancerpatienter.

Att få cellgiftsbehandling, cytostatika, är ofta mycket påfrestande för patienten. I vissa fall kan det innebära att hon eller han behöver vara inlagd på sjukhus flera dagar i följd, i flera omgångar. Under denna tid är en droppställning hela tiden kopplad till patienten vilket gör att det är svårt att röra sig fritt.

För drygt två år sedan startade därför onkologiavdelning 87 på Skånes universitetssjukhus ett projekt som innebär att patienten får med sig cytostatikan hem istället.

— Cytostatikan kopplas med en bärbar pump som patienten kan ha med sig i en ryggsäck. Pumpen är förinställd med rätt volymer för att sköta cytostatikan, och låst med kod så att den inte går att ändra på av misstag, säger Inger Axelsson, enhetschef inom onkologin på Skånes universitetssjukhus.

Patienter mitt i livet

Hemmabehandlingen har sedan starten erbjudits 140 patienter med lymfom eller sarkom – olika former av cancer som utgår från till exempel kroppsfettet, musklerna eller skelettet.

— Många av patienterna är mitt i livet, med jobb och småbarn. Behandlingen innebär att de inte behöver vara på sjukhuset lika ofta och kan därmed leva ett friare liv.

Patienternas journaler har nu granskats, och genom detta och i patientsamtal har det framkommit att de flesta upplevt det som positivt att få cytostatika hemma.

— När vi tittar i journalerna ser vi att det rapporterats mindre illamående och mer fysisk aktivitet för dessa patienter, jämfört med patienter som fått cytostatika när de varit inlagda på sjukhuset. Många har också beskrivit hur de känt en större frihet i och med att de kan vara hemma mycket mer. En patient uttryckte det som att ”jag bär både mitt liv och min framtid i ryggsäcken”, säger Inger Axelsson.

Några patienter kände dock att det var ett för stort ansvar att sköta behandlingen själv.

— Det är viktigt att komma ihåg att detta är ett erbjudande. Vi finns tillgängliga för stöd och instruktioner när det behövs.

Kan omfatta fler diagnoser

Projektet har förlängts och kommer att fortsätta minst ett år till. Målet är att behandlingen ska omfatta fler patienter med andra diagnoser än lymfom och sarkom. Efter ett år tas beslut om behandlingen ska vara en del av den rutinmässiga vården.

—Vi kommer också att göra en studie tillsammans med ett läkemedelsföretag för att systematiskt undersöka livskvaliteten hos patienterna som fått cytostatika hemma.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>