Barn med diabetes, njursvikt eller anorexi hör till de grupper som löper risk för försämrad benutveckling och därmed benskörhet i vuxen ålder.
Diana Swolin-Eides forskning leder till ny kunskap om hur ben bildas och bättre behandlingar för att minska risken för benskörhet. Tack vare ett anslag från Lundbergs Forskningsstiftelse kan forskningen nu stärkas med modern teknologi i form av en ny datortomograf.
Sverige hör till de länder i världen där flest människor drabbas av benskörhet och frakturer. Ännu vet man inte varför. Men det är känt att bentätheten vi får senare i livet grundläggs redan i barndomen. Diana Swolin-Eide, barnläkare och docent på Avdelningen för pediatrik vid Sahlgrenska akademin forskar om barns och ungdomars tillväxt och skelettutveckling. Men hennes forskning är också viktig för äldre, då det främst är de som drabbas av benskörhet. Genom att studera för tidigt födda barn och barn med njursvikt, diabetes eller anorexi vill Diana Swolin-Eide hitta metoder som kan förhindra framtida benrelaterade komplikationer för de patientgrupperna. På köpet ökar kunskapen om hur normal benuppbyggnad går till.
”Min främsta drivkraft är att öka livskvaliteten för de unga patienterna, men forskningen kring dem ger också kunskap som kan hjälpa oss att minska risken för benskörhet generellt”, kommenterar Diana Swolin-Eide.
Förutom att ha mycket hög grad av benskörhet, ligger Sverige också högt när det gäller invånare som drabbas av typ 1-diabetes. Och vuxna med diabetes, både typ 1 och 2, råkar ut för fler frakturer än andra. Diana Swolin-Eide och hennes kollegor ska ta reda på hur detta hänger ihop. De ska undersöka tonåringar med diabetes och studera dels benets mikrostruktur och täthet, dels markörer i blodet som talar om hur benet mår.
Tack vare ett anslag från Lundbergs Forskningsstiftelse kan det arbetet nu göras med ny teknologi. Forskningsgruppen använder pengarna till en så kallad pQCT-maskin – en datortomograf som mäter bentäthet bättre än den teknologi forskargruppen tidigare har haft tillgång till.
”Den nya maskinen ger mer detaljerade mått på benstruktur och hållfasthet”, säger Diana Swolin-Eide som tror att det finns mycket att vinna på att vara mer uppmärksam på benutvecklingen hos barn, både med diagnos och utan. ”Hos barn med diabetes undersöks idag inte bentäthet och vi vet inte varför personer med diabetes i högre utsträckning drabbas av frakturer. Med ökad förståelse för benbildningsprocessen kan vi kanske förebygga osteoporos generellt och förbättra vården för till exempel anorexi-patienter och för tidigt födda.”