Nytt nationellt uppdrag för Umeåföretaget Xerum
Hem NYHETERFORSKNING Nytt nationellt uppdrag för företaget Xerum i Umeå

Nytt nationellt uppdrag för företaget Xerum i Umeå

Publicerat av: Redaktionen

Umeåföretaget Xerum ska på uppdrag av Folkhälsomyndigheten mäta förekomsten av antikroppar i befolkningen mot SARS-CoV-2, viruset som orsakar covid-19 i Sverige.

– Det är jätteroligt att vårt antikroppstest kommer till nytta, säger Julia Wigren Byström, vd på Xerum.

I mars 2021 lanserade Xerum AB ett hemmakit för provtagning av antikroppar.

Därefter har företagets antikroppstester nyttjats i två undersökningar genomförda av Folkhälsomyndigheten.

Nästa vecka genomför Folkhälsomyndigheten en ny nationell undersökning, den tionde i ordningen, som mäter hur många i befolkningen som har covid-19 samt förekomsten av antikroppar mot viruset. Cirka 7 000 personer i åldrarna 2-96 år har erbjudits att delta i undersökningen som genomförs den 26-29 september. Undersökningen genomförs för att få en övergripande bild av smittspridningen i landet.

Xerum skickar i undersökningen ut sina antikroppstest till deltagarna som tar blodprov på sig själva i hemmet genom ett stick i fingret. Blodet samlas sedan upp på ett filterpapper med DBS-teknik, dried blood spot, som utvecklats av svenska Captainer AB. Xerum gör provtagningen i samarbete med Direkttest Sverige AB,som bistår med leverans av provtagningskit och provsvar.

– Vi utför sedan antikroppsanalysen på labbet i Umeå med den validerade analysmetod som vi tidigare utvecklat i samarbete med Region Västerbotten. Kombinationen av det enkla tillvägagångssättet med hemprovtagning samt vår känsliga analys gör att det passar väldigt bra för storskaliga undersökningar, säger Xerums Julia Wigren Byström.

Under coronapandemin kunde västerbottningarna beställa hem antikroppstestet för att se om de haft covid-19.

– Vi såg då att den här metoden av hemprovtagning lämpade sig väldigt bra i glesbygdsregionen då man inte behöver ta sig till en vårdcentral för att ta provet.

Xerum har under pandemins gång utvecklat sitt test vilket gör att det nu även kan ge en mer kvantitativ analys av förekomsten av antikroppsnivåer, t.ex. hos personer boende på äldreboenden i Sverige i en studie av Umeå universitet.

Nytt nationellt uppdrag för Umeåföretaget Xerum

Umeåföretaget Xerum ska under pandemin utfört och analyserat ungefär 10 000 antikroppstester. Nu får Linnea Vikström och Xerums vd Julia Wigren Byström nya tester att analysera.

Xerum har via sina antikroppstester visat att det går att komma långt för små bolag med smarta och effektiva lösningar. Totalt har Xerum under pandemin utfört och analyserat cirka 10 000 tester. Bolaget, som får affärsstöd av Umeå Biotech Incubator, blickar nu mot en tid efter pandemin.
– Fokus nu är att utveckla nya antikroppstest där det finns ett mer långsiktigt behov. Vi tittar nu på vilka andra områden som skulle passa bra med vår typ av antikroppstest med hemprovtagning, säger Julia Wigren Byström.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>