Hem NYHETER Formas satsar på fyra nya forskningscentrum, inkl FINEST där Mycorena ingår

Formas satsar på fyra nya forskningscentrum, inkl FINEST där Mycorena ingår

Publicerat av: Redaktionen

Formas, som är ett statligt forskningsråd, satsar nu 192 Mkr på fyra centrumbildningar med ett stort antal deltagande parter, i syfte att bidra till utveckling och innovation inom livsmedelsindustrin.

Formas satsar på fyra nya forskningscentrum, inkl FINEST där Mycorena ingår 2

I början av april 2020 lanserade Mycorena sin nya produkt, ”Väldigt Swedish Vego Balls” gjort av deras veganprotein Promyc som sålde slut efter två dagar.

Ett av dessa centrum är Food Innovation Enabling Sustainable Transition, FINEST, där GU Ventures företag Mycorena ingår i partnerskapet och ett annat är Blue Food, där bl.a. Göteborgs universitet deltar.

Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling som finansierar fyra centrum för hållbarhet och konkurrenskraft i livsmedelssystemet. Syftet är att bidra till utveckling och innovation samt stärka kunskap och kompetens i hela livsmedelskedjan genom nära samarbete mellan forskare, näringsliv och andra aktörer i samhället. I satsningen fördelas 192 miljoner kronor mellan fyra centrumbildningar med ett stort antal deltagande parter runt om i Sverige.

De fyra utvalda centrumen är FINEST – Food Innovation Enabling Sustainable Transition, BLUE FOOD – Centre for the seafood of the future, PAN Sweden – Plant-based proteins for health and wellbeing, samt SustAinimal – a collaborative research centre exploring the future role of livestock in sustainable and competitive Swedish food production systems.

GU Ventures företag Mycorena AB, som ingår i FINEST, skapar produkter som kommer att ha stor inverkan på de globala hållbarhetsutmaningarna, varför bolaget har anslutit sig till partnerskapet. Mycorena har utvecklat en egen process baserad på svampbioteknologi för att skapa veganprotein för livsmedelsprodukter på ett resurseffektivt och hållbart vis.

Ingående parter i FINEST, förutom Mycorena, är Chalmers, Uppsala universitet, Region Västerbotten, Umeå kommun, LRF, Livsmedelsföretagen, Hushållningssällskapet, Lantmännen, Solina-Sweden, IKEA Food Service, Lyckeby Culinar, Skira, Axfoundation, Boofood, Foodhills AB, ICA och Rise i Borås, som är huvudsökande organisation. Den totala budgeten är ca 48 Mkr. Ett konsortium kunde söka totalt 12 miljoner kronor per år under fyra år, med möjlig förlängning om ytterligare fyra år.

– Jag är väldigt glad att vi har kunnat genomföra den här utlysningen inom det nationella programmet för livsmedel. En god livsmedelsförsörjning är en angelägenhet för hela samhället, liksom en klimatsmart livsmedelsproduktion. Det här skapar möjligheter till långsiktigt kunskapsbyggande och kompetensförsörjning inom livsmedelskedjan, säger Formas generaldirektör Ingrid Peterson. Hon avslutar: Jag har förhoppningen att livsmedel är ett prioriterat område i den kommande forskningspropositionen, så att vi kan fortsätta att bygga kunskap inom hela livsmedelssystemet.

De fyra centrum som beviljas medel i utlysningen Centrumbildningar för hållbarhet och konkurrenskraft i livsmedelssystemet bygger på samverkan mellan akademi och näringsliv och kommer att ha sina huvudsäten i Örebro, Stockholm, Uppsala och Borås, med arbetsområden över hela Sverige.

Mycorena, med bas i Göteborg, har bedrivit verksamhet sedan 2018, har skalat upp från laboratorieskala till en första preindustriell pilotanläggning samt har etablerat partnerskap med flera globala företag som testande och betalande kunder. I Mycorenas team ingår 10 anställda.

I början av april 2020 lanserade Mycorena sin nya produkt, ”Väldigt Swedish Vego Balls” gjort av deras veganprotein Promyc som sålde slut efter två dagar. Promyc har flera fördelar jämfört med andra växtbaserade alternativ. Proteininnehållet är betydligt högre i Promyc jämfört med både sojabönor och ärter och det innehåller högre nivåer av essentiella aminosyror. Fetthalten är också lägre. Slutligen har Promyc en unik konsistens med hög seghet och stark konsistens, som förvärvas när svamparna växer naturligt. Detta skiljer sig från växtproteinkällor som vanligtvis bearbetas kraftigt.

– ”FINEST kommer att spela en nyckelroll för att omvandla det svenska matsystemet, och vi är stolta över att vara med och se till att svamp hittar sin plats i denna lovande framtid! Grattis till alla bakom det här fantastiska initiativet och ett stort tack till Annette Granéli vid RISE och alla partners som kommer att göra detta till verklighet! Vi är stolta över att vara en del av FINEST centrumet, ett av de fyra kunskapscentrumen inom detta fantastiska initiativ – tillsammans med branschjättar som IKEA, Axfoundation, ICA, Lantmännen och andra stora aktörer i livsmedelsindustrin” , säger Ramkumar Nair, grundare och VD för Mycorena.

Forskningen i centrumbildningarna ska vara relevant för att uppfylla FN:s globala hållbarhetsmål inom Agenda 2030. Hållbarhetens tre dimensioner – ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet – ska beaktas, såväl för den planerade forskningen som för det genomslag den kan få i samhället.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>