Forskning som lett till förbättrad diagnostik vid Alzheimers sjukdom belönas
Hem NYHETERFORSKNING Forskning som lett till förbättrad diagnostik vid Alzheimers sjukdom belönas av Sebastian Palmqvist

Forskning som lett till förbättrad diagnostik vid Alzheimers sjukdom belönas av Sebastian Palmqvist

Publicerat av: Redaktionen

Svenska Läkaresällskapet har beslutat att tilldela Sebastian Palmqvist, lektor, docent och överläkare, enheten för klinisk minnesforskning, Lunds Universitet, Minnesmottagningen, Skånes Universitetssjukhus, Inga Sandeborgs pris för forskning kring Alzheimers sjukdom.

Pristagaren belönas med 130 000 kronor.

Den forskning som Sebastian Palmqvist bedriver fokuserar på att förbättra och förenkla diagnostiken kring Alzheimers sjukdom.

Genom att utveckla och implementera nya kognitiva test och blodanalyser som avspeglar ansamling av betaamyloid är förhoppningen att fler patienter får en korrekt diagnos i ett tidigare skede vid misstänkt Alzheimers sjukdom.

Palmqvist belönas för en bred och gedigen vetenskaplig produktion avseende diagnostiska test för Alzheimers sjukdom och hans forskning har publicerats i en rad välrenommerade internationella tidskrifter.

Forskning som lett till förbättrad diagnostik vid Alzheimers sjukdom belönas

Sebastian Palmqvist, lektor, docent och överläkare, enheten för klinisk minnesforskning, Lunds Universitet, Minnesmottagningen, Skånes Universitetssjukhus

–Det är en stor ära att min forskning uppmärksammas av Svenska Läkaresällskapet. Målet med vårt forskningsprojekt är att i ett tidigare stadium öka den diagnostiska säkerheten, framför allt inom primärvården. Ju tidigare vi kan ställa korrekt diagnos desto snabbare kan vi förhoppningsvis behandla med kommande bromsmediciner, säger Sebastian Palmqvist, lektor, docent och överläkare, enheten för klinisk minnesforskning, Lunds universitet, Minnesmottagningen, Skånes Universitetssjukhus.

Prisutdelning äger rum den 8 november 2022 under Svenska Läkaresällskapets Årshögtid.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>