Sectra satsar på genomik: Utökar verksamheten av IT-lösningar för medicinsk diagnostik
Hem TEKNIKSECTRA Sectra ska satsa på genomik: Utökar verksamheten av IT-lösningar för medicinsk diagnostik

Sectra ska satsa på genomik: Utökar verksamheten av IT-lösningar för medicinsk diagnostik

Publicerat av: Redaktionen

Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra (STO: SECT B) startar ny affärsenhet för att driva innovation och utveckling inom området genomik.

Sectras plattform för diagnostik kommer i framtiden utökas för att effektivt kunna hantera även genetisk information vilket är ett led i Sectras strävan mot integrerad diagnostik.

Det multidisciplinära förhållningssättet är särskilt viktigt inom cancervården.

– Genetisk information blir alltmer central i diagnostik och precisionsmedicin, särskilt inom cancervården. Att investera i genomik passar väl in i vår långsiktiga ambition att vara ledande inom diagnostisk informationsteknologi och satsningen har potential att signifikant påverka vården av patienter, säger Torbjörn Kronander, vd och koncernchef Sectra AB.

Analyser av genetisk information, genomik, används idag inom sjukvården både för att bättre förstå och diagnostisera patienter och för att förutspå hur en viss patient kan komma att reagera på olika behandlingar. Individualiserad vård som baseras på genetisk information kallas ofta för precisionsmedicin och är ett snabbt växande område.

Sectra satsar på genomik: Utökar verksamheten av IT-lösningar för medicinsk diagnostik

Fredrik Lysholm

För att fullt ut ta vara på möjligheterna med precisionsmedicin, liksom för att kunna hantera snabbt ökande volymer av patientdata, måste morgondagens IT-lösningar för diagnostik ge vårdgivare information från många medicinska specialiteter, däribland genomik. Systemen behöver också ha arbetsflödesstöd som lämpar sig för ett multidisciplinärt förhållningssätt.

För att utveckla en effektiv IT-lösning har Sectra och University of Pennsylvania Health System i Philadelphia inlett ett samarbete.

Den nya affärsenheten är en del av Sectras verksamhetsområde Business Innovation och leds av Fredrik Lysholm som är disputerad bioinformatiker.

IT-lösningen för genomik kommer att bli en del av Sectras helhetslösning för medicinsk bildhantering. Helhetslösningen ger vårdgivare en samlad strategi för alla behov kring hantering av medicinska bilder och förbättrar vården av patienter samtidigt som den bidrar till sänkta driftskostnader. Den skalbara lösningen är modulär och bygger på ett multimediaarkiv (VNA) som stöder all bildhantering. Det gör att vårdgivare kan expandera lösningen, specialitet för specialitet och sjukhus för sjukhus. Besök Sectras hemsida för att läsa mer om Sectras lösningar och om varför Sectra PACS har tilldelats priset för högst kundnöjdhet ”Best in KLAS” nio år i rad.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>