Hem NYHETERFORSKNING Forskningsmiljoner delas ut i norra regionen

Forskningsmiljoner delas ut i norra regionen

Publicerat av: Redaktionen

Norra sjukvårdsregionen ger 2,3 miljoner till klinisk forskning 2020.

Forskningsmiljoner delas ut i norra regionen 2

16 forskningsprojekt får dela på 2,3 miljoner kronor. Foto: Mostphotos

Forskningsprojekt med klinisk- och annan verksamhetsanknuten inriktning prioriteras. Viktigt i bedömningen är nyttan för patienterna.

Region Västerbotten, Region Jämtland Härjedalen, Region Norrbotten och Region Västernorrland har sedan 1986 fördelat ca 80 miljoner kronor till klinisk forskning. Fler än 900 forskningsprojekt har under åren fått medel från Visare Norr, som står för Vårdforskning I SAmverkan REgionalt i Norr. Visare Norr-anslaget ska stimulera till forskning i samverkan mellan anställda i norra sjukvårdsregionen och Umeå universitet, Luleå tekniska universitet samt Mittuniversitetet.

Forskningsprojekt med klinisk- och annan verksamhetsanknuten inriktning prioriteras. Viktigt i bedömningen är nyttan för patienterna. Flera nationella bedömningar visar att svensk klinisk forskning måste stödjas och vidareutvecklas för att behålla en hög internationell standard.

Starka nätverk och kreativa forskarmiljöer är avgörande.

Erfarenheterna av vårdforskningen genom Visare Norr är positiva. Utformningen stimulerar till ökad forskningssamverkan inom norra sjukvårdsregionen. Samverkan skapar bredare underlag för forskningen och större kompetens.

Fördelas på 16 forskningsprojekt

För projektåret 2020 har 2,2 miljoner kronor ställts till förfogande. Till det kommer 100 000 kronor från Folke Lithners fond för klinisk diabetesforskning i Norrland. 37 projekt har ansökt om forskningsmedel. Anslag beviljades för 16 projekt, varav två från Folke Lithners fond.

Ansökningarna har bedömts av en särskild prioriteringskommitté med företrädare för norra sjukvårdsregionen samt de tre regionuniversiteten. Beslut om fördelningen har tagits av FUI-rådet 2019-11-13. Bedömarna har konstaterat att kvalitén på forskningsprojekten genomgående varit hög och att betydligt fler projekt skulle ha varit väl kvalificerade för forskningsmedel, om mer medel funnits att fördela. Beslutet har redovisats för Förbundsdirektionen för Norra sjukvårdsregionförbundet vid sammanträde 2019-12-04.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>