Umeåföretaget Quretech Bio är en viktig spelare i kampen mot antibiotikaresistens.
Nu har forskarna bakom bolaget fått 5 miljoner kronor från Familjen Erling-Perssons stiftelse för att göra resistenta bakterier känsliga för antibiotika igen.
– Vi är väldigt glada och tacksamma. Pengarna är avgörande för att vi ska kunna göra kritiska experiment, säger Jörgen Johansson, professor i molekylär mikrobiologi vid Umeå universitet och medgrundare av Quretech Bio.
Bakterier som tål antibiotika är ett växande problem och får till följd att mediciner blir verkningslösa. Det vill Quretech Bio råda bot på. Företaget, som sitter på Umeå Biotech Incubator, utvecklar nya läkemedel som antingen avväpnar bakterier istället för att döda dem eller förstärker effekten av befintlig antibiotika.
Nu har forskarna bakom Quretech, med Jörgen Johansson som huvudsökande, tilldelats 5 miljoner kronor från Familjen Erling-Perssons stiftelse.
– Det är ett akademiskt anslag för att studera en ny klass av små molekyler som kan göra antibiotikaresistenta bakterier, som VRE och MRSA, känsliga för antibiotika igen, säger Jörgen Johansson, medgrundare och styrelsemedlem i Quretech. Pengarna innebär att vi kan satsa mer på detta viktiga projekt, som hittills drivits med begränsade medel.
Quretech jobbar i dag med tre parallella projekt – ett som utvecklar lösningar för akut dödliga infektioner orsakade av antibiotikaresistenta bakterier som MRSA och VRE, ett för tuberkulos och ett för klamydia.
– Det är stora sjukdomar – med miljontals patienter – som lämpar sig väl för våra läkemedel, säger Fredrik Almqvist, vd för Quretech och professor i organisk kemi vid Umeå universitet.
Forskarna bakom Quretech har redan nu identifierat substanser som gett effekt i försök på en svårbehandlad sjukdomsmodell. Anslaget innebär att forskarna kan vidareutveckla de antibakteriella substansernas egenskaper – och verifiera deras effektivitet.
– Dessutom kan vi ta reda på den exakta mekanismen för hur de fungerar. Pengarna vi får nu är avgörande för att vi ska kunna genomföra dessa kritiska experiment, säger Jörgen Johansson.
Han menar att anslaget kommer lägligt, då Quretech är inne i en fas då man vill växla upp verksamheten.
– Vi söker aktivt nya samarbetspartners som vill vara en del av den spännande resa vi har framför oss, säger Jörgen Johansson.
I somras beviljades Quretech EU-anslaget Horizon 2020 på 50 000 euro. Ansökan fick höga poäng vid bedömningen.
– Det betyder mycket att få en utvärdering av bolaget av utomstående – de höga poängen vi fick visar att de tycker att vi är värda att satsa på. Antibiotikaresistens är ett globalt problem och vi har kommit en god bit på väg i arbetet med att stoppa den. EU-anslaget och pengarna från Familjen Erling-Perssons Stiftelse gör att vi kan jobba vidare, säger Fredrik Almqvist, vd på Quretech.