Forskningssamarbete studerar e-cigaretters effekter på hjärta, lungor och blodkärl
Hem NYHETERFORSKNING Forskningssamarbete studerar e-cigaretters och alternativa tobaksprodukter effekter på hjärta, lungor och blodkärl

Forskningssamarbete studerar e-cigaretters och alternativa tobaksprodukter effekter på hjärta, lungor och blodkärl

Publicerat av: Redaktionen

Forskare vid Danderyds sjukhus och Karolinska Institutet var bland de första i världen att studera riskerna med e-cigarettbruk.

Efter ett anslag på 1,5 miljoner kronor från Hjärt-Lungfonden fortsätter forskargruppen nu att undersöka hälsoeffekterna av e-cigaretter och alternativa tobaksprodukter med fokus på hjärta, lungor och blodkärl.

– I samarbete med Umeå universitet, Uppsala universitet och Totalförsvarets forskningsinstitut, genomför vi nu studier över vilka effekter som e-cigaretter kan ha på hjärta, lungor och blodkärl. Forskningsanslaget från Hjärt-Lungfonden är mycket välkommet och helt avgörande för vår forskning, säger Magnus Lundbäck, kardiolog på hjärtkliniken vid Danderyds sjukhus och ansvarig för forskningen.

Forskningssamarbete studerar e-cigaretters effekter på hjärta, lungor och blodkärl

”Dessa produkter lanseras på bred front utan att man vet vilka konsekvenser de har för människors hälsa”, Magnus Lundbäck, kardiolog på hjärtkliniken vid Danderyds sjukhus och ansvarig för forskningen.

Trots ökningen av användandet av e-cigaretter, framför allt bland unga, finns det än så länge inte mycket forskning på riskerna. Tidigare studier har visat att e-cigaretter med nikotin kan vara kopplat till en mängd hälsorisker. Det handlar bland annat om en ökad risk för hjärtinfarkt, stroke, luftvägsobstruktion, DNA-skador, försämrad cellfunktion, blodproppar, cancer och inflammation. Utöver detta hamnar många som använder e-cigaretter som rökavvänjningsmedel i ett blandbruk med både e-cigaretter och vanliga cigaretter.

– Dessa produkter lanseras på bred front utan att man vet vilka konsekvenser de har för människors hälsa. E-cigaretter är inte heller reglerade enligt läkemedelslagen som andra nikotininnehållande rökavvänjningsprodukter, och därför kan marknaden expandera som den gör i Sverige och resten av världen, säger Magnus Lundbäck.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>