Den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE har uppmärksammat DREAM, ett tidigare forskningsprojekt vid Högskolan i Skövde.
Projektets syfte var att se hur robotar kunde fungera som hjälpmedel vid behandling av barn med autism.
För ett år sedan avslutades forskningsprojektet DREAM (Development of Robot-Enhanced therapy for children with AutisM spectrum disorders) som samordnades av Högskolan i Skövde. I projektet arbetade forskarna med att utveckla och utvärdera sociala robotar som hjälpmedel i terapi för barn som diagnosticerats med autism. Nu har ett av de sista resultaten från projektet publicerats i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE.
Hur känns det att bli publicerad i PLOS ONE?
– Det känns jätteroligt! Det är ju en välkänd journal och dessutom open access. Jag hoppas att det ska göra att många läser artikeln, säger Erik Billing, lektor i informationsteknologi, och en av de som ledde projektet från Högskolan i Skövde.
Vad betyder publiceringen för dig och din forskning?
– Den här artikeln är en av de sista publikationerna från DREAM-projektet. Projektet påbörjades redan 2014 så det här arbetet har varit med mig länge. Vi har naturligtvis många publikationer från projektet men just denna har varit min lilla baby, vilket gör det extra roligt att den nu är ute.
Det är ju ett år sedan projektet tog slut, hur har du gått vidare? Vad arbetar du med just nu?
– Artikeln som nu publicerats i PLOS ONE beskriver en stor databas med beteendedata från terapin som genomfördes inom DREAM-projektet. Det finns en rad olika analyser på denna data, som inte varit del av projektet och som vi inte genomfört ännu. Jag hoppas kunna genomföra några analyser nu när artikeln är ute. I höstas gick jag även in i en KK-finansierad synergi vid namn Virtual Ergonomics. Projektet är ett samarbete mellan UCPD, oss på Interaction Lab i Skövde, och sex olika företag. I det projektet jobbar jag med kognitiv modellering och även om tillämpningsområdena är helt andra än för DREAM-projektet finns många likheter under ytan.