Waroncancer har lyckats attrahera några av de tyngsta ägare ett nystartat företag kan ha.
Och det är ägare som vill göra gott.
– Det primära fokuset är inte att tjäna pengar, tvärtom säger de att vi ska göra allt vi kan för att skapa värde för patienter, så kommer resten att lösa sig, berättar Sebastian Hermelin.
Waroncancer har haft ett stort medialt genomslag för att vara ett företag som först känt sig för i ett par år, inte haft någon klar affärsidé från början och vuxit genom att idogt stå fast vid sin vision om att mental hälsa är ett viktigt och outforskad område inom cancer. Företaget bildades av två killar med business-bakgrund från London, som bestämde sig för att fylla ett hål på marknaden. Det känslomässiga hål som uppstår när vården lägger all kapacitet på att rädda livet på en människa med cancer.
– Vår vision är att radikalt förbättra måendet hos cancerpatienter, men vårt fokus är på den mentala hälsan och inte den fysiska sjukdomen, säger Sebastian Hermelin, medgrundare på Waroncancer.
Forskningen och vården har gjort stora framsteg inom cancerområdet de sista åren. Nya sorters läkemedel, i kombination med avancerade kirurgiska verktyg, har i många fall förändrat cancer från en dödlig-, till en botbar eller kronisk sjukdom. Allt fler får cancer i takt med att vi lever längre, men överlevnaden efter diagnos har ändå ökat. Det här ställer nya krav både på de som får sjukdomen och de som är satta att behandla den. Dödsångesten som ofta drabbar den som får höra sin läkare uttala ordet, är inte svår att föreställa sig, men den känslomässiga bergodalbanan har ofta bra börjat. På Waroncancer jobbar de utifrån US Department of Human Health & Services (mentalhealth.gov) tre huvudområden för mental hälsa:
- Social wellbeing (socialt välbefinnande)
– Känslan av samhörighet.
– Att man är välkommen.
– Att folk förstår och lyssnar.
- Emotional wellbeing (emotionellt välbefinnande)
– Känslan av kontroll.
– Tankar kring vad som händer med ens karriär, familj, försörjning etc?
– Hur ska jag tackla det här – hur, var och när?
- Psychological wellbeing (psykologiskt välbefinnande)
– Känslan av syfte och att finna sin plats och värde.
– Att vara i en position där man kan hjälpa andra.
– Altruistisk lycka med mera.
Waroncancer är en app. Ett digitalt stödverktyg för alla människor som är drabbade av cancer, alltså inte bara de som själva har fått en cancerdiagnos, utan också anhöriga och människor som vårdar cancersjuka. Även för de som hade cancer för länge sedan och de som alldeles nyligen fått sin diagnos.
– Alla delar finns “tillgängliga” i appen och detta synsätt på mental hälsa gör att vi på ett bättre sätt kan förstå och göra problemet vi försöker lösa greppbart. Det ger också en överskådlig bild av komplexiteten som omgärdar mental hälsa (och ohälsa) och varför det kanske inte betyder samma sak när någon säger “jag mår dåligt”.
Affärsidén i sig är ytterligare ett sätt att öka välbefinnandet för de som drabbats av sjukdomen. Nämligen att själv bidra. För att kunna göra intressant och användbara data av den information som patienter och närstående vill dela med sig av, har Waroncancer anställt Lisen Arnheim Dahlström, forskare från Karolinska Institutet. Hon blir en naturlig brygga mellan de forskare, företag och institut som vill veta mer om användarna på Waroncancer och har fått titeln chef över forskning och utveckling.
Vill användarna dela sin data?
– Ja, vi gör datadelningen till ett värdeerbjudande, en möjlighet för patienten att påverka, förbättra och öka förståelsen för patienter med cancer. Och vi vänder oss till våra användare i specifika ärenden och de får ta ställning till varje enskilt projekt eller studie som de kan bidra i, och vi får enormt gensvar, säger Lisen Arnheim Dahlström. Människor mår bättre av att dela med sig av kunskap och erfarenheter, men då måste de själva veta att de delar med sig och att det resulterar i något.
En studie Waroncancer själva initierade handlade om hur sjukvården adresserat den mentala hälsan hos cancerdrabbade. Snabbt hade 1000 personer anmält sig och svarat på de 13 frågorna som kommer att leda till en vetenskaplig studie ledd av Lisen Arnheim Dahlström.
Resultatet visade att den stora majoriteten önskade att de fått mer förståelse för den mentala påverkan som diagnos och behandling innebär, samt att de ville ha mer stöd för att själva bidra till att behandlingen lyckas.
– Många erbjuds stöd, men det kanske inte blir rätt stöd. Många tackar faktiskt nej till det stöd som erbjuds, även de som mår dåligt, och där kan vi bidra med ökad kunskap, säger Lisen Arnheim Dahlström.
Den egna studien var en av tre större projekt som Waroncancer genomfört. Ett annat var Kings College London som ville ha patienter till en studie, även Karolinska Institutet har genomfört en studie genom Waroncancer om hur Corona påverkade cancerpatienters upplevelse av tillgången till vård.
Waroncancer har i dag ett trettiotal ägare. Bland de största syns familjen Wallenberg, familjen Persson, Stefan Krook med flera. Trots ägarnas uttalade lugn, ser Sebastian Hermelin inte någon orsak att ta det lungt.
– Nej, tvärtom. Vi är i en exploratory-fas, absolut, men vi bygger ett hållbart företagande som genererar intäkter och en vision om att växa globalt. Potentialen i Waroncancer är enorm och att riskera det för att maximera kortsiktiga ekonomiska vinster är ingenting som vare sig vi, våra ägare och allra minst våra medlemmar gagnas av.