Den psykiska ohälsan bland barn och unga är alarmerande hög.
FreeYou är en satsning som ska hjälpa unga till en bättre psykisk hälsa. Deltagarna ges redskap för att stärka sin självkänsla, nå sina individuellt uppsatta mål och reducera stress– via nätet.
Bris slog nyligen i en rapport larm om att den psykiska ohälsan bland barn och unga ökar. 4 av 10 samtal till Bris under 2016 handlade om psykisk ohälsa som depression, ångest, självdestruktivitet eller självmordstankar. Också användning av psykofarmaka, antal diagnoser och självmord bland unga ökar i Sverige. Tusentals barn mår dåligt, och får inte den hjälp de har rätt till.
– Barn och unga ska känna att de är värdefulla och duger som de är. Tyvärr är det inte så verkligheten ser ut. Varannan tjej i årskurs två i gymnasiet tycker inte om sig själv, lever med en hög upplevd stress, har en låg självkänsla och har få redskap att hantera den livssituation hon befinner sig i. Detta påverkar alla områden i livet såsom hälsa, relationer, studieresultat och livsval, säger Johanna Salama som står bakom satsningen Free You. Samhället har misslyckats med att förebygga att barn och unga mår dåligt och vi ser idag resultaten. Det positiva är att med rätt redskap går detta att förändra. De unga suger åt sig allt som stärker dem och de är villiga att förändras, fortsätter hon.
Johanna Salama är i grunden socionom och har i 20 år arbetat med att stärka unga tjejers självkänsla och utbilda andra yrkesverksamma i sina metoder. Hon har tagit fram och leder den kostnadsfria webbkursen på 6 träffar, med hjälp av finansiering från Kronprinsessparets stiftelse. Flera befintliga forum för unga på nätet har fokus på att hantera deras problem. Free You uppmärksammar istället styrkor och resurser hos de unga och hjälper dem se sitt värde.
FreeYou är från början ett metodmaterial för yrkesverksamma att arbeta med unga i fysiska gruppträffar.
– När vi såg vilka stora förändringar Free You gav deltagarna, såsom stärkt självkänsla, mindre upplevd stress, bättre studieresultat, bättre sömn, modet att göra sin röst hörd, våga gå på nya aktiviteter, mindre bråk hemma med mera, bestämde vi att denna möjlighet till positiv förändring måste ges alla unga, oberoende geografisk bosättning och ekonomiska resurser, berättar Johanna.