Gävle och Nya Zeeland utvecklar en hälsosammare stad
Hem NYHETERFORSKNING Gävle och Nya Zeeland utvecklar en hälsosammare stad

Gävle och Nya Zeeland utvecklar en hälsosammare stad

Publicerat av: Redaktionen

Nya Zeeland och Gävle ligger i framkant när det gäller teknik för att förbättra människors hälsa i städer och nu möts forskarna på ett öppet seminarium på Högskolan i Gävle.

Gävle och Nya Zeeland utvecklar en hälsosammare stad 1

Doctor Malcolm Campell, Canterbury University Professor Simon Kingham, Canterbury University Professor Mikael Epton, Canterbury District Health Board Doctor Lukas Marek, Canterbury University

Lungpatienten och appen

Man kan t ex utrusta lungpatienter med smartphones med en applikation som de rapporterar medicinering och hälsotillstånd till. Då den är geografiskt positionerad, kan man kontrollera hur patienter rör sig i staden och hur de mår.

Om man samtidigt har sensorer utspridda i staden som mäter luftkvaliteten ser man om det finns korrelationer mellan när patienterna medicinerar mer och när luftkvaliteten är sämre.

– Om man då kan se en sådan korrelation kan man dra vissa slutsatser och använda det som beslutsunderlag vid förändringar i staden, t ex se över trafikflödet på vissa gator, säger Per Andersson, Processledare Future Position X (FPX).

Den smarta staden

Tanken är att skapa en smart stad där beslut är baserade på insamlade data från ett stort nätverk av sensorer och om hur ny teknik kan användas för att förbättra människors hälsa i städer.

Det kan handla om allt från luftkvalitet, till ljudnivåer, till människors aktiviteter. Vi får en bättre planering av hälso- och sjukvård, högre kvalitet och säkrare hjälp till människor.

Christchurch

Staden Christchurch på Nya Zeeland har varit med om två stora jordbävningar under de senaste 10 åren och ställts inför faktumet att bygga upp en ny stad. Då föddes tanken att bygga den smarta staden, att göra sådana anpassningar i staden som gör att människorna som bor där ska ha det så bra som möjligt.

Christchurch har blivit ett centrum för forskning om smarta städer och under resan etablerades ett forskningssamarbete med FPX och Högskolan i Gävle.

Studenter med helt ny kompetens

Högskolan i Gävle har två väldigt framstående forskningsområden, geografiska informationssystem och hälsa i den bredare definitionen (folkhälsa).

Nu skapas något unikt, bryggan mellan hälsa och geografiska informationssystem. Ett nytt ämnesområde och ett nytt forskningsområde och en ny masterutbildning i Geohälsa

– Det kommer ut studenter med en ny kompetens som inte finns på arbetsmarknaden idag. Jag tror att det kommer att finnas många arbetstillfällen även på en global arena, så som FN, SIDA, etc, säger Per Andersson.

Gävle i framtiden

Vi lever i en digitaliserad värld där alla är geopositionerade idag och möjligheterna att samla in relevant information ifrån medborgarna utan att det skulle kosta någonting överhuvud taget, är närmast oändliga.

– Häcken vid övergångsstället där, om den är alldeles för hög så du inte kan se om ett barn springer ut där, det räcker med att tre stycken noterar det. Sedan nästa dag är någon där och klipper häcken.

– Gävle kan vara i framkant här och aktivera sina medborgare på sådana sätt, säger Per Andersson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>