Appen som löser problemet med psykiska ohälsa
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Appen som löser problemet med psykiska ohälsa

Appen som löser problemet med psykiska ohälsa

Publicerat av: Redaktionen

Psykisk ohälsa är ett stort samhällsproblem som beräknas kosta det svenska samhället 70 miljarder kronor per år.

Appen som löser problemet med psykiska ohälsa 1

Joakim Blomqvist psykolog och grundare av Ther-Appy. Foto: Hampus Carlson

Ett digitalt verktyg framtaget av Joakim Blomqvist, psykolog och entreprenör kan vara lösningen som vänder trenden. Ikväll vann han priset som regionens Impact Maker på Venture Cups regionfinal i Luleå.

Stress, ångest och nedstämdhet ökar dramatiskt i dagens samhälle och kostar samhället stora summor pengar. Samtidigt upplevs psykologiska teorier för de allra flesta individer som komplexa vilket skapar en hopplöshet hos många vilket resulterar i att de inte kommer igång med det nödvändiga förändringsarbetet.

– Det finns ett stort problem i hur man får individen att påbörja sitt förändringsarbete och få dem att förstå och öka sin självinsikt. Det animerade bildspelet som Ther-Appys digitala självhjälpsprogram bygger på gör det lättare att förstå än den mer traditionella metoden att gå hem och läsa en bok, säger Joakim.

Psykologen Joakim har arbetat mycket med psykisk ohälsa och nu tagit fram ett digitalt självhjälpsprogram, Ther-Appy, som med en världsunik animerad förklaringsmodell ska hjälpa människor att må bra igen. Inspirationen till affärsidén kom från hur professorn Hans Rosling presenterade sitt ämne på ett lättförståeligt sätt med hjälp av animerade bilder.

Under tisdagskvällen prisades idén på Venture Cup Nords regionfinal i Luleå och därmed direktkvalificerar sig Ther-Appy till Sverigefinalen den 12 september.

Pris: Impact Maker, Venture Cup Nord
Idé: Ther-Appy
Team: Joakim Blomqvist
Ort: Umeå
Lärosäte: Umeå Universitet

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>