Kvinnor som drabbats av psykisk ohälsa efter graviditet och förlossning erbjuds delta i gratis, biblioterapeutiska läsecirklar.
Målet är att deltagarna ska må bättre – och att vetenskapligt utvärdera om biblioterapi främjar målgruppens psykiska och sociala välbefinnande.
Minst en av tio mammor drabbas av psykisk ohälsa i samband med graviditet, förlossning och föräldraskap. Om de inte får hjälp med sitt mående kan det få konsekvenser, både för mamman och för barnet.
Därför satsar Folkuniversitetet och Göteborgs universitet nu på att öka kunskapen om läsningens betydelse för att främja det psykiska och sociala välbefinnandet hos målgruppen.
Under våren 2019 erbjuds gratis läsecirklar i kreativ biblioterapi som bidrar till forskningen. Läsecirklarna leds av Maria Pohl, leg. psykolog. De följs av Cecilia Pettersson som är fil. dr. i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och som gör en vetenskaplig studie om resultaten.
– Forskning visar att biblioterapi har gynnsamma effekter på personer som har depression och ångest. Bland annat minskar oron och stressen samtidigt som självförtroendet och den sociala förmågan ökar, säger Cecilia Pettersson.
– Läsecirklarna och studiet av effekterna på den här målgruppen är ett pionjärarbete. Det är angeläget att utveckla nya behandlingsformer, särskilt som den psykiska ohälsan påverkar mor-barn relationen och kan ge negativa effekter på barnet, fortsätter Cecilia Petterson.
Läsecirklarna arrangeras av Folkuniversitetet i samarbete med Göteborgs universitet och Göteborgs litteraturhus samt med stöd från Statens kulturråd.