Halländsk hälsoinnovation i fokus
Hem EVENEMANG Halländsk hälsoinnovation i fokus

Halländsk hälsoinnovation i fokus

Publicerat av: Redaktionen

First Health Innovation Day samlade deltagare från hela Halland för att tillsammans diskutera och inspirera kring ämnena hälsoinnovation, begreppet smart ur ett teknikperspektiv och etik.

Under torsdagen samlades 200 deltagare från region, kommun, akademi och näringsliv för First Health Innovation Day på hotell Tylösand. Konferensen anordnas i samverkan mellan Högskolan i Halmstad, Region Halland, de halländska kommunerna samt näringslivet, med stöd av Europeiska socialfonden och Europeiska regionala utvecklingsfonden. First Health Innovation Day är den Halländsk hälsoinnovation i fokus 2första upplagan av ett årligt återkommande evenemang där utmaningar, nutid och framtid i förhållande till hälsoinnovationer diskuteras och problematiseras.

En av deltagarna var Christoffer Eliasson som är skolpsykolog i Varbergs kommun och tycker Health Innovation Day är givande för den digitala samhällsutvecklingen.

– Eftersom vi vuxna är en generation som arbetar med barn som befinner sig i en ”teknisk” generation, är det viktigt att vi lär oss om hur tekniken fungerar samt hur den påverkar oss i samhället. Jag har en roll som ingår i elevhälsan och måste därför försöka möta den skenande psykiska ohälsan. Hur det rent praktiskt ska gå till är svårt att säga, dock är jag medveten om att alla kommuner i Sverige försöker möta frågan om hur den digitala samhällsutvecklingen kommer att gå till.

Temat för året var ”Is smart really smart?” och utmanade begreppet smart i koppling till vård och omsorg.

Bland talarna fanns bland andra den kände inspirationsföreläsaren Olof Röhlander och innovationsforskaren Leif Denti, som forskar om innovationspsykologi vid Göteborgs universitet.

– Vi känner att vi fick en bra blandning mellan forskning och framtidstro för att lyfta de utmaningar som finns inom just hälsoinnovation, säger projektledaren Jens Lundström.

Förutom Olof och Leif talade även Patrik Sundström från Sveriges kommuner och landsting, som framförde sin föreläsning Den digitala vägen till morgondagens vård och omsorg, där han problematiserade inställningen till digitalisering och vägen framåt.

Kreativa workshoppar

Under dagen hölls flera kreativa och informativa workshoppar med workshopledare från Högskolan i Halmstad, Region Halland samt spännande namn från akademin och näringslivet.

– Bland annat var det väldigt roligt att Susanne Frennert från Lunds universitet, som disputerar på just robotar i äldrevården, tackade ja till att hålla i en workshop, säger Jens Lundström.

Susanne Frennert lyfte frågan om hur robotar kan underlätta eller kanske till och med effektivisera vården. Frågan problematiserades och bland annat diskuterades huruvida robotar bidrar till möjligheter samtidigt som de kan begränsa människans autonomi. Sedan höll Edward Mauser från Affecto en workshop om Remote monitoring och projektet HEKA, en intelligent toalett. Produkten har utvecklats i nära samarbete med Hälsoteknikcentrum Halland med ambitionen att bidra till en hållbar sjukvård.

Åsa Johnsson som är kommunikatör på Region Halland lyfte också bredden på konferensen.

– Det har varit en inspirerande dag! Variationen mellan workshopparna har varit bra med lagom mycket samarbetsövningar, säger Åsa.

Bland de andra workshopparna som genomfördes fanns diskussionsforum kring teknikens möjligheter, och metoder rörande lärprocesser bland medarbetare i en organisation och etik i teknikanvändandet.

Med på dagen fanns även seniordansgruppen Postbaletten, som framförde ett dansnummer till såväl klassisk som modern musik, samt Göteborgs improvisationsteater som inspirerade deltagarna med reflektioner mellan föreläsningarna.

HICube-projekten är samverkansprojekt mellan Högskolan i Halmstad, Region Halland, de halländska kommunerna, näringslivet samt Europeiska socialfonden och Europeiska regionala utvecklingsfonden. Projekten syftar till att möta de stora samhällsutmaningar genom verksamhetsnära kompetensutveckling samt utvecklingsinsatser av identifierade behov hos samverkansparter.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>