Hjärt-Lungfondens Preventionsanslag 2023:  Trappgång kan sänka risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom
Hem NYHETERFORSKNING Hjärt-Lungfondens Preventionsanslag 2023: Trappgång kan sänka nu risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom

Hjärt-Lungfondens Preventionsanslag 2023: Trappgång kan sänka nu risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom

Publicerat av: Redaktionen

Den svenska befolkningen blir mer stillasittande, vilket ökar risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

Nu tilldelas Carl Johan Sundberg, professor vid Karolinska Institutet, Hjärt-Lungfondens preventionsanslag på tre miljoner kronor för att undersöka om trappgång kan ersätta den huvudsakliga rekommendationen med rask promenad som fysisk aktivitet.

I studien undersöks effekter på blodtryck och riskerna för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.
Hjärt-Lungfondens Preventionsanslag 2023:  Trappgång kan sänka risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom

Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden

– I Sverige lever över två miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom. Nu tilldelas Carl Johan Sundberg Hjärt-Lungfondens preventionsanslag för sin forskning om hur trappgång kan hjälpa till att minska riskerna för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Att vara fysiskt inaktiv och stillasittande ger en ökad risk för typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom och kortare livslängd. Trots detta blir alla åldersgrupper i befolkningen alltmer stillasittande.

Utvecklingen behöver vändas genom att stimulera till ökad fysisk aktivitet. Trappgång kan vara ett attraktivt alternativ genom naturlig integrering i vardagslivet.

Forskargruppen som leds av Carl Johan Sundberg, professor vid Karolinska Institutet, ska nu undersöka om sex månaders regelbunden trappgång i tillägg till rask promenad jämfört med endast rask promenad har större effekt på att sänka blodtryck, förbättra kondition och styrka och minska riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom.

Fyra hundra individer mellan 40 och 70 år gamla och som har högt blodtryck, bukfetma och en stillasittande livsstil inbjuds att delta i en sex månader lång studie. Studiedeltagarna lottas till en av två grupper. Den ena gruppen utför trappgång (200 trappsteg/dag, ca 30 minuter/vecka) + promenad på plan mark (75 min/vecka) och grupp två utför enbart en längre promenad på plan mark (150 minuter/vecka).

– Resultaten från den kommande studien kan utgöra ett viktigt komplement till den huvudsakliga rekommendationen om fysisk aktivitet. Fördelarna med trappgång är att det är tillgängligt, enkelt, tidseffektivt och det kan utföras i vardagen. Dessutom aktiveras muskulatur och cirkulation mer än vid gång på plan mark, säger Carl Johan Sundberg, professor vid Karolinska Institutet.

Carl Johan Sundberg, professor vid Karolinska Institutet, har tilldelats Hjärt-Lungfondens preventionsanslag 2023 på tre miljoner kronor.

Om trappgång för patienter med högt blodtryck och ökad risk för hjärt-kärlsjukdom visar sig vara ett effektivt sätt att uppnå hälsovinster gynnas individer som på ett enkelt sätt kan tillgodogöra sig fysisk aktivitet utan att behöva dyr träningsutrustning, gymkort eller stor tidsinvestering.

  • Trappgång är ett viktigt alternativ eller komplement till den huvudsakliga rekommendationen om fysisk aktivitet, det vill säga rask promenad, vanligen på plan mark, 150-300 minuter per vecka.
  • Trappgång är tillgängligt, enkelt, tidseffektivt och kan utföras i vardagen.
  • Trappgång kan integreras i Riktlinjer och Rekommendationer.
  • Trappgång är ett ytterligare konkret exempel som sjukvårdspersonal på ett tidseffektivt sätt kan använda vid samtal med patienter.
  • Resultaten bör kunna påverka infrastrukturplanering (stadsplanering och byggnadsarkitektur).
  • Trappgång kan få fler människor att röra på sig mer naturligt integrerat i vardagen för att motverka individuellt lidande och stora samhällskostnader till följd av otillräcklig fysisk aktivitet.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>