David Simonsson är student och arbetar också deltid som forskningsingenjör inom Högskolan Västs produktionstekniska forskningsmiljö.
Bland annat handlar den forskningen om 3D-printing. David ville prova om det gick att skriva ut plastvisir på högskolans skrivare för att använda i vården. Nu produceras en första leverans på 100 stycken till Infektionskliniken på NÄL i Trollhättan.
-En av mina vänner är läkare på Infektionskliniken på NÄL så genom honom så har jag hört vilken brist det är, så jag tänkte att vi skulle kunna hjälpa till, säger David Simonsson.
Per Nylén, prefekt på Institutionen för ingenjörsvetenskap på Högskolan Väst, var positiv till Davids förslag:
-Såklart vill vi vara med och bidra och vi vill hjälpa så många vi kan. Så det fanns ingen tvekan från högskolans håll, säger han.
Liknande produktion finns på andra ställen i Sverige så David letade upp en ritning på nätet som han överförde till högskolans maskin och printade ut två prototyper som infektionskliniken fick testa.
-De gav ok igår så nu sätter vi igång produktionen av de första 100 idag. Ett visir tar cirka 25 minuter att printa, säger David.
Brist på material kan bli problem
Högskolan har åtta maskiner som kan skriva ut i plast det vill säga utefter en inprogrammerad ritning ”bygga” och sedan skriva ut ett visir. Skydden består av en printad del i plast och ett OH blad. En maskin kan skriva ut 30 detaljer/dag.
-Det som kan bli en bristvara är råmaterialet till plastdetaljen. Så här vill vi gärna uppmana de företag som kanske har det på lager att ta kontakt med oss om de vill bidra, säger David Simonsson.
David har redan haft kontakt med LSS i Uddevalla som också är i behov av skyddsvisir. De är också intresserade av att få ta del av dessa.
– Vi fortsätter så länge det finns ett behov, säger Per Nylén.