Radongas svarar för mer än hälften av allmänhetens totala exponering för naturlig joniserande strålning (UNSCEAR-rapport 2000).
I dag vet vi också att förhöjda radonhalter kan påträffas i alla typer av byggnader och en viss mängd radongas finns överallt.
Med det uppstår frågan varför radongas är farlig och hur den kan påverka människors hälsa?
Alfastrålning kan skada DNA
Radon är en ädelgas vars radioaktiva isotop Rn-222 vanligtvis kallas radon. På grund av de radioaktiva egenskaperna hos Rn-222 avger den alfastrålning under dess radioaktiva sönderfall. Alfastrålning är joniserande strålning som kan påverka våra cellers DNA. Alfastrålning innebär också att strålningen har tillräckligt med energi för att extrahera elektroner från atomerna. Därför når atomerna det så kallade joniserande energitillståndet. Halveringstiden för Rn-222 är 3,8 dagar vilket är tillräckligt lång tid för att detektera gasen.
Alfastrålning och radioaktivitet är alltså joniserande strålning som kan påverka människans DNA. Andra typer av joniserande strålning är beta och gamma. Dock har alfapartiklar en hög massa (massiva partiklar i atomskala). De kan därför avge mycket mer energi per sträckenhet. Energiutvecklingen är alltså mycket högre än vad som härrör från beta- eller gammastrålning. Därför är skadorna som alfastrålning orsakar på vårt DNA mycket större.
Radondöttrarna kan orsaka lungcancer
En av egenskaperna hos radon är att det är en ädelgas. Det innebär att den inte kan skapa kemiska föreningar med andra element. Så varför är det farligt? Svaret ligger i de så kallade radondöttrarna. De är inte gaser utan radioisotoper som kan fästas i andningsvävnaderna, främst lungorna. Några av radondöttrarna (Po-218 och Po-214) avger alfastrålning med höga energier som kan skada lungornas vävnad. En av de organisationer som klassificerat radon som cancerframkallande är International Agency for Research on Cancer (IARC).
I dag råder det ingen tvekan om att radongas orsakar många dödsfall i lungcancer över hela världen. Många vetenskapliga studier har visat detta, bland andra den här som drog slutsatsen att ”radon orsakar cirka två procent av cancerdöden i Europa”.
Sammanfattningsvis är det enda sättet att ta reda på vilka radonhalter som finns i det egna hemmet eller på arbetsplatsen att genomföra en radonmätning. Genomförandet är enkelt och en mätning går att beställa här. Observera att en mätning bör ske under eldningssäsongen vilket i Sverige innebär perioden 1 oktober till 30 april.