Hur ska unga orka jobba till 70 år?
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Hur ska unga orka jobba till 70 år?

Hur ska unga orka jobba till 70 år?

Publicerat av: Redaktionen

Den 2 oktober lämnade pensionsgruppen sitt förslag till höjd riktålder för pensionen, som innebär att pensionsåldern anpassas till våra allt längre liv.

Hur ska unga orka jobba till 70 år? 1

Kristina Ström Olsson, Hälsostrateg på Länsförsäkringar

För en person som idag är mellan 22 och 35 år blir den nya riktåldern 70 år enligt förslaget. För att klara ett långt och hållbart arbetsliv behöver vi alla ta hand om både vår fysiska och psykiska hälsa. Men de yngre står inför flera utmaningar eftersom de i större utsträckning än andra åldersgrupper upplever psykisk ohälsa och många gånger en osäkerhet kring sin roll på arbetsplatsen.

– Idag ser vi höga nivåer på sjukskrivningar, och den vanligaste förklaringen till sjukfrånvaro är psykisk ohälsa, även i de yngre åldersgrupperna. Det gäller såväl chefer som medarbetare. Studier från Världshälsoorganisationen (WHO) visar att psykisk ohälsa och livsstilsrelaterade sjukdomar är det som år 2030 kostar mest inom sjukvården, även globalt. Det drabbar individer, företag och samhällsekonomin hårt om vi inte vänder skutan nu, säger Kristina Ström Olsson, Hälsostrateg på Länsförsäkringar.

På dagens arbetsmarknad är det en större andel av de yngre som anställs i tjänsteföretag, där det inte är lika vanligt med kollektivavtal eller andra privata trygghetslösningar. Många av de mindre företagen saknar också ett hälsofrämjande arbetsmiljöarbete.

– Det kan bli oro och stress för en arbetsgivare som känner sig osäker på om hen kan tillgodose de anställdas behov av personanpassat stöd vid psykisk ohälsa. Dessutom kan ett mer flexibelt arbetsliv både bidra till hälsa och skapa oro hos de anställda. Hur som helst så får individen ett större ansvar att ta reda på vilket skydd man har genom sin anställning och att själva kunna sätta gränser. Hälsofrämjande arbetsmiljöarbete är ett bra verktyg för att förebygga ohälsa och för att tidigt kunna göra insatser i personalgrupper eller hos enskilda medarbetare. Likaså måste man själv ha koll på om arbetsgivaren erbjuder tjänstepension och andra lösningar för att trygga ekonomin, såsom sjuk- och olycksfallsförsäkringar, säger Kristina Ström Olsson.

Tips för ett hållbart arbetsliv:

  • Se till att du omfattas av kollektivavtalade eller privata försäkringar som ger ekonomisk trygghet om något oförutsett inträffar. Kolla upp om din arbetsgivare gör pensionsavsättning till dig annars bör du se över om du kan kompensera för detta privat. Det är även viktigt att arbetsgivaren har säkerställt ett oberoende expertstöd om du som anställd behöver hjälp med att förebygga ohälsa eller rehabiliteras tillbaka till god hälsa.
  • Ta hand om dig. Ge dig tid att reflektera över din arbetssituation och ditt livspussel i stort. Våga säga nej. Prioritera sömn, vardagsrörelse, sund kost och gemenskap.
  • Bidra till en hälsofrämjande kultur genom att se och uppmuntra dina kollegor och genom att våra prata och våga fråga.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>