Hem KRÖNIKA I Corona-tider; kinesisk sjukvårdspersonal utövar Qigong för att stärka immunförsvaret!

I Corona-tider; kinesisk sjukvårdspersonal utövar Qigong för att stärka immunförsvaret!

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Idag tänkte jag skriva om Qigong, jag fick en fantastisk film av en vän och genomförde ett helt Qigong program efter min morgonyoga.

I Corona-tider; kinesisk sjukvårdspersonal utövar Qigong för att stärka immunförsvaret! 3Vanligtvis brukar jag köra några Qigong övningar efter yogan men är så där lite halvstressad, upp med energin från jorden, vips och ner med lite energi från himlen, vips, nu har jag massa energi! Att genomföra hela programmet gav en stor positiv effekt som fanns kvar resten av dagen. Det gjorde mig nyfiken.

I dessa svåra tider utövar kineserna inte enbart Qigong i hemmen och i parkerna. Via Youtube kablas det ut klipp där läkare från Kina tipsar om att utöva Qigong för att stärka immunförsvaret. Man ser sjukvårdspersonal, iklädda vita overaller och med tillhörande ansiktsmaskering, utföra långsamma rörelser i synkroniserad takt tillsammans med sina patienter.

Bland annat kan man på Youtube se läkare i Fujian utöva Ba Duan Jin-Qigong med Corona smittade patienter på Jinyintan Sjukhuset.

Även nättidningen China Daily skriver om hur viktigt det är med fysisk aktivitet, speciellt under tider som denna. De rekommenderar även just Ba Duan Jin, som enligt tidningen är ”en qigong för bättre hälsa, som hyllats av ancient chinese.  Genom speciell andning och koncentrationstekniker förbättras kropp och sinne, genom åtta väldesignade rörelsesekvenser.”

Vad är det då som gör att man kan tro att Qigong skulle kunna påverka immunförsvaret? Jag frågar Kia Naumer, Qigongledare i Stockholm, som erbjuder Qigongklasser ute på företag.

-”Qigong betyder ungefär rörelse av energi (qi). Enligt traditionell kinesisk medicin finns qi i allt; materia, tankar och känslor. I våra kroppar flödar qi i kanaler i faschian (bindväven).  Kanalerna, eller meridianer som de kallas, är kopplade till olika organ. Många rörelser i Qigongen är utformade för att specifikt stimulera de olika organen. Dessutom håller Qigong bindväven smidig och spänstig, så att qi lättare kan flöda fritt. Det är annars risk för att den stagnerar. Vad som händer då är att qi stoppas upp, vilket enligt den kinesiska medicinen är en anledning till att vi får knutor, inflammationer och andra hälsoproblem. Det är en av anledningarna till att Qigongen ska utföras regelbundet, så att kroppen kontinuerligt hålls i form, säger Kia.

Hon fortsätter; ”En viktig ingrediens i Qigongen är också andningen. Förbättrade andningsvanor är ett effektivt sätt att stärka vår hälsa och vår inre miljö. Det påverkar tankar, känslor och vår fysiska kropp. Det skapar det inre lugn som krävs för att immunförsvaret ska kunna jobba optimalt”, förklarar Kia.

Qigong innefattar egentligen betydligt mer än bara rörelser. Det är även avslappning, meditation och med det också en livsåskådning. Ett filosofiskt (daoistiskt/taoistiskt) förhållningssätt som bygger på flera tusen års studier av naturen, människan och varats eviga föränderlighet. Strävan är att man ska ”bli ett med sin väg”; dvs leva på ett sätt så att man är i balans med sig själv, nära omgivning och med omvärlden i stort. Harmoni är ledordet och beskrivs av att  både det fysiska och psykiska är välmående och balans.

Kia Naumer fortsätter berätta; ”Den Qigongserie som kineserna gör i Youtube-klippen; Ba Duan Jin betyder ”åtta trådarna av silkesbrokaden” och brukar kallas de Åtta skatternas Qigong, det är en av de mest populära rörelseserierna och är spridd världen över.”

Avslutningsvis tillägger hon; ”Skriv gärna att jag håller gratis Qigongklasser, i Ba Duan Jin, intill fontänen vid Karlaplan. Jag kommer finnas där (vid uppehållsväder) varje torsdag klockan 11.30, under april månad.”

Tack Kia, vore fantastiskt att stråla samman utomhus, hålla lite avstånd men ändå vara tillsammans och stärka immunförsvaret samtidigt.

I Omtanke,
Elena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>