Rejäl nedgång för corona i avloppsvattnet
Hem CORONA Rejäl nedgång för coronavirus i avloppsvattnet

Rejäl nedgång för coronavirus i avloppsvattnet

Publicerat av: Redaktionen

Halten av coronavirus i avloppsvattnet i Göteborg har sjunkit avsevärt på en vecka.

Nivån är dock fortfarande hög.

Det visar senaste mätningarna och analyserna från Göteborgs universitet.

För två veckor sedan noterades en brytpunkt. En månadslång och mycket kraftig ökning av halten sars-cov-2 i avloppsvattnet i Göteborg hade stannat av och vänt.

Sedan dess har nedgången fortsatt. De nu aktuella resultaten bygger på prover tagna vecka 5, den 31 januari till 6 februari.

Rejäl nedgång för corona i avloppsvattnet

Helene-Norder-Lab

– Nu kan vi se att det går nedåt, även om det fortfarande är mer än två gånger högre halt än någon tidigare topp, säger Heléne Norder, adjungerad professor på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, och mikrobiolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Undersökningarna av sars-cov-2 i avloppsvattnet har pågått i snart två år, sedan vecka 7 i februari 2020. De görs i samarbete med kommunägda Gryaab som hanterar avloppsvatten i Göteborg med kranskommuner. Bolaget skickar ett prov per vecka med samlade dagsprover till forskarna.

Forskargruppen rapporterar löpande sina resultat till vårdgivare och smittskydd i Västra Götalandsregionen. Ökad förekomst av coronavirus i avloppsvattnet, och därmed ökad sjukdomsförekomst i samhället, har i olika grad kunnat förutsäga belastningstoppar i vården under pandemin.

Mätningarna och analyserna har blivit än mer viktiga i takt med att den allmänna testningen för covid-19 förändrats. I och med att färre testas säger antalet konstaterade fall allt mindre om hur smittspridningen i samhället ser ut.

– Det kan vara så att det vi nu ser är en nedgång till följd av att så pass många redan har varit smittade. Våra beteenden har ju inte direkt förändrats så att vi har blivit mer försiktiga, snarare tvärtom, konstaterar Heléne Norder.

Omikron är den coronatyp som fortsatt dominerar stort. Utöver sars-cov-2 undersöks halter av influensavirus, RS-virus och vinterkräksjukevirus. Influensa A och B samt RS-virus förekommer just nu inte i avloppsvattnet i Göteborg, medan vinterkräksjukeviruset ligger på relativt hög nivå.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>