En effektiv svensk sjukvård är möjlig – så låta oss skapa den idag!
Hem KRÖNIKA En effektiv svensk sjukvård är möjlig – så låta oss skapa den idag!

En effektiv svensk sjukvård är möjlig – så låta oss skapa den idag!

Publicerat av: Redaktionen

Enligt Euro Health Consumer Index halkar den svenska vården efter i en europeisk jämförelse, när det kommer till såväl kötider och sängplatser som konstnadseffektivitet.

En färsk undersökningar från Linköpings universitet visar dessutom att endast en tredjedel av vårdarbetares arbetstid ägnas åt direkt patientarbete.

Resten går till olika former av administration.

Faktum är att antalet administratörer inom vården har ökat med cirka 36 procent mellan 2010 och 2017, samtidigt som personalen inom Vårdförbundets yrken bara vuxit med 2 procent. Vi har således en utbredd vårdpersonalbrist på landets sjukhus, och en personal som alltför ofta är slutkörd.

För att rädda situationen har kortsiktiga lösningar som dyra jourläkare blivit mer regel än undantag – med ännu mer förlorade resurser som konsekvens. Resultatet är en ojämlik vård där patienter får olika bra vård beroende på var i landet de bor – med alltför många sjuka och döda som konsekvens.

Vi vill alla ha ett friskare Sverige, där medborgarna har förtroende för sjukvården och vi får den vård vi har rätt till, oavsett var vi bor – utan privata sjukförsäkringar. Det ska dessutom vara kul och stimulerande att arbeta inom vården. Därför är den nya regeringens löfte om att stöpa om den svenska vården välkommet.

Men för att resurserna ska kunna fördelas på ett effektivt sätt, så att pengarna kan gå till löner och personalen får tid att ägna sig åt patienterna krävs en ny standardiserad nationell vård.

Detta är ett så ofantligt arbete så det enbart kan genomföras med hjälp av standardisering och automatisering. Enbart så kan vi ge vårdmedarbetarna de kommunikationsmöjligheter och möjlighet att dela data och få datadrivna vårdprocesser som ger likvärdig vård i hela landet.

Detta må vara en politiskt komplicerad uppgift, men tekniken finns för att genomföra det. Med en modulär API-driven arkitektur kan olika mjukvaruleverantörers system integreras så att innovationstakten ökar utan att det uppstår silos. Och med hjälp av plattformar som möjliggör att alla typer av applikationer kan köras och tillhandahållas inom såväl den offentliga som privata sjukvården i Sverige, kan vi få till den storskaliga förändring som behövs. Dessa plattformar lever dessutom upp till svenska krav på datasuveränitet och kan kopplas till publika molntjänster för data som får hanteras där.

En effektiv svensk sjukvård är möjlig – så låta oss skapa den idag!På VMware har vi redan börjat hjälpa några vårdregioner på detta sätt. Och vi kan redan nu konstatera att de inneburit enorma besparingar, effektiviseringar och förbättringar av arbetsmiljön i dessa regioner.

Det kommer ta många år innan den svenska sjukvården kommer att fungera optimalt. Men det kommer att gå. Därför vill vi uppmana regeringen och ansvariga beslutsfattare i landets regioner att ge oss leverantörer av IT-infrastruktur och mjukvarulösningar chansen att redan nu sätta en ny automatiserad modell för sjukvården i verket i en utvald region.

Jag är övertygad om att resultatet kommer att tala för sig själv tämligen snabbt. Och då kan vi sedan utveckla satsningen vidare i landets övriga regioner.

För en effektiv svensk sjukvård är möjlig – så låta oss skapa den idag!

Anders Lidman, Country Manager VMware Sverige

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>