Tre doser covidvaccin skyddade även extra sårbara
Hem CORONA Tre doser covidvaccin skyddade även extra sårbara

Tre doser covidvaccin skyddade även extra sårbara

Publicerat av: Redaktionen

Även sårbara personer, som riskerade svår covid, fick ett bra skydd efter tre doser mRNA-vaccin.

Det visar en studie från Göteborgs universitet på patienter med leversjukdom eller genomgången benmärgstransplantation.

Syftet med studien, publicerad i tidskriften Infectious Diseases, var att studera effekterna av upprepade vaccinationer och hybridimmunitet mot covid-19 hos särskilt sårbara personer. Med hybridimmunitet avses det skydd som uppstår efter vaccination i kombination med genomgången infektion.

Resultaten signalerar hur nivåerna av antikroppar mot covid kan byggas upp hos personer med ett i grunden bristfälligt immunförsvar. Ett område där kunskaperna varit begränsade.

Likvärdigt efter tredje dosen

I studien ingick 38 patienter med skrumplever, 36 benmärgstransplanterade, 14 patienter med autoimmun leversjukdom och 20 friska kontrollpersoner. Samtliga patienter vårdades på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, och övervakades för antikroppar mot covid efter sin första, andra och tredje vaccindos.

Ingen av deltagarna hade haft covid-19 före den andra vaccindosen, men mellan dos två och tre fick 31 av deltagarna en mild infektion med covidvarianten omikron.

Tre doser covidvaccin skyddade även extra sårbaraPersonerna med bristfälligt immunförsvar på grund av leversjukdom eller genomgången benmärgstransplantation hade fram till tiden efter andra vaccindosen ett sämre skydd än kontrollpersonerna. Efter tredje dosen låg dock grupperna på likvärdiga nivåer av antikroppar.

För alla grupper i studien, oavsett nivå på grundläggande immunförsvar, uppmättes också tio gånger högre antikroppsnivåer efter genomgången covidinfektion, jämfört med de personer som fått sin immunitet genom enbart vaccin.

Oväntat bra skydd hos sårbara

Tre doser av mRNA-vaccin mot covid-19 innebar således höga antikroppskoncentrationer även hos immunförsvagade individer, och hybridimmunitet resulterade i ytterligare förhöjda nivåer.

Martin Lagging är professor i klinisk virologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och studiens sistaförfattare.

– Det var oväntat, men mycket glädjande, att de mer sårbara personerna skulle få antikroppsnivåer i paritet med de friska efter tre doser vaccin. Det betonar vikten av att det ofta lönar sig att fortsätta vaccinera även om immunsvaret efter de första doserna varit bristfälligt, säger han.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>