iCellate Medical startar prostatastudie tillsammans med Capio Urologcentrum
Hem NYHETERCANCERVÅRD iCellate Medical startar prostatastudie tillsammans med Capio Urologcentrum Liljeholmen

iCellate Medical startar prostatastudie tillsammans med Capio Urologcentrum Liljeholmen

Publicerat av: Redaktionen

iCellate fortsätter sitt arbete med att validera sin tjänst CellMate i olika cancertyper.

Nu tillkännages ett nytt samarbete med Capio Urologcentrum Liljeholmen för att undersöka hur bra cirkulerande tumörceller (CTC) fungerar som markör inom prostatacancer i olika skeden av sjukdomen.

Det har länge diskuterats huruvida sjukvården bör införa allmän screening inom prostatacancer.

Olika tester såsom PSA (Prostata Specifikt Antigen) och Sthlm3 har utvärderats, men hittills har inget test visat vara känsligt nog att nationell screening kan rekommenderas i Sverige.

iCellates test som heter CellMate går ut på att man analyserar cirkulerande tumörceller (CTC) i blodet för att både kunna hitta cancer tidigt, och typbestämma sjukdomen för att guida vidare behandling med s.k. riktade terapier.

Vävnadsbiopsier är idag praxis för att karaktärisera tumörer och här är prostatan inget undantag. Ibland används vävnadsbiopsi för att bekräfta malignitet i prostatadiagnostik, vilket utsätter patienten för onödigt trauma och ibland kännbara sidoeffekter, såsom sepsis eller problem med potensen.

– I kliniken är det givetvis eftersträvansvärt att använda så precisa metoder som möjligt vid diagnosticering av prostatacancer. Om studien faller väl ut kommer vi kunna ta färre biopsier vilket är till fördel för våra patienter, säger Thomas Hopfgarten, VD och överläkare på Capio Urologcentrum Liljeholmen.

Målsättningen med studien är inte bara att undersöka hur bra CellMate är på att hitta tumörceller i olika stadier av sjukdomen, utan även att analysera en ytmarkör som heter PSMA (Prostataspecifikt membranantigen). Om en tumör uttrycker denna markör kan det finnas riktade läkemedel att tillgå, ett område som det forskas flitigt på bland läkemedelsbolagen.

– Under förra året godkändes det första PSMA-riktade läkemedlet, Pluvict, från Novartis. Nu studeras läkemedlets effekt i flera patientgrupper inom prostatacancer. Vidare är det många läkemedelsbolag med PSMA-riktade terapier i pipeline. PSMA-PET som är ”companion diagnostic” för att identifiera individer som kan ha nytta av läkemedlet är dyr och tillgång till metoden är begränsad, säger Victoria Brehmer som arbetar med affärsutveckling på iCellate.

Det som gör iCellates CTC-metod CellMate så intressant som ”companion diagnostic” är att den kan guida både terapier som riktar sig mot genetiska förändringar, genom sekvensering av DNA, och terapier agerar på proteinmarkörer.

iCellate Medical startar prostatastudie tillsammans med Capio Urologcentrum

Scientists Helena Silva Cascales, Kashyap Dave and Bhumica Singla from iCellate.

Studien kommer att undersöka förekomsten av CTC:er i fem olika stadier av prostatacancer, från väldigt låg risk (lokal tumör) till väldigt hög risk (spridd cancer), samt i en åldersmatchad kontrollgrupp.

Studien väntas avslutas i slutet av 2023.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>