Ny rapport: Över 100 insatser som stärker och fortsatt utvecklar barncancervården
Hem NYHETERCANCERVÅRD Ny rapport visar: Över 100 insatser som stärker och fortsatt utvecklar barncancervården

Ny rapport visar: Över 100 insatser som stärker och fortsatt utvecklar barncancervården

Publicerat av: Redaktionen

Med stöd av den nationella satsningen på barncancer 2019–2022 har barncancercentrum och Astrid Lindgrens Barnsjukhus drivit ett hundratal förbättringsinsatser för den regionala barncancervården.

Arbetet har varit medarbetardrivet och involverat många medarbetare, olika professioner och verksamheter.

Det har resulterat i en mängd förbättringar med nytta för både patienter och deras familjer, men har också utvecklat arbetet på vårdgolvet och andra delar av verksamheten.

En viktig del av den nationella handlingsplanen för barncancersatsningen var införandet av strukturer för uppföljning efter barncancer – både före och efter 18 års ålder. Här är aktiva övergångar och nyckelmottagningen exempel på uppföljningssatsningar som gjorts regionalt. Bland de över 100 insatserna som genomförts eller är i gång finns även initiativ som ”Fatigueskola” för barn, försöksverksamhet kring Family Talk intervention, införande av Min Vårdplan och Multidisciplinära konferenser och test av nya roller/tjänster.

– RCC Stockholm Gotlands ansvar i uppdraget har framför allt varit att synka den nationella barncancersatsningen med den regionala cancerplanen. Men samarbetet har också inneburit att vi varit på plats ute i verksamheten, till exempel för att utbilda, diskutera och stötta i införandet och utvecklingen av kontaktsjuksköterskerollen, säger Cecilia Petersen, barnonkolog, överläkare och processledare på RCC Stockholm Gotland.

Utvärderings- och implementeringsarbete pågår samtidigt som nya initiativ startas i en stadig ström inom olika delar av verksamheten.

Ny rapport: Över 100 insatser som stärker och fortsatt utvecklar barncancervården– En stor och viktig vinning i satsningen har varit byggandet av en kultur och en stödjande struktur för kontinuerligt utvecklingsarbete i vardagen. Framåt kommer vi fortsätta utveckla former så patienter och närstående kan involveras i utvecklingen i ännu större utsträckning, säger Pernilla Grillner, ansvarig för barncancersatsningen i sjukvårdsregion Stockholm Gotland och sektionschef för Barnonkologi, Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>