ID-kapning hemligheten bakom kattparasitens framgång
Hem NYHETERFORSKNING ID-kapning hemligheten bakom kattparasitens framgångsrikt

ID-kapning hemligheten bakom kattparasitens framgångsrikt

Publicerat av: Redaktionen

Parasiten toxoplasma, även kallad kattsmittan, är vanligt förekommande bland den svenska befolkningen.

Nu visar en studie ledd av forskare vid Stockholms universitet hur den mikroskopiska parasiten på ett så framgångsrikt sätt sprids i kroppen, till exempel till hjärnan.

Detta sker genom att parasiten kapar immuncellernas identitet.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Cell Host & Microbe.

ID-kapning hemligheten bakom kattparasitens framgång

För att kunna bekämpa infektioner är immuncellernas olika roller i kroppen mycket hårt reglerade. Forskare har länge undrat hur toxoplasma bär sig åt för att infektera så många människor och djurarter och spridas på ett så effektivt sätt.

– Vi har nu upptäckt ett äggviteämne som parasiten använder för att omprogrammera immunsystemet, säger Arne ten Hoeve, forskare vid institutionen för molekylära biovetenskaper, Wenner-Gren Institutet vid Stockholms universitet.

Studien visar att parasiten sprutar in äggviteämnet i immuncellens kärna och på så sätt ändrar cellens identitet, parasiten lurar immuncellen att tro att den är en annan typ av cell. Genom detta ändras immuncellens genuttryck och beteende. Parasiten får infekterade immunceller, som normalt inte ska vandra i kroppen, att förflytta sig mycket snabbt och på så sätt sprids parasiten till olika organ.

Fenomenet har beskrivits som att toxoplasma omvandlar immunceller till trojanska hästar eller kringvandrande ”zombies” som sprider parasiten. Den nypublicerade studien ger en molekylär förklaring på företeelsen, och visar också att parasiten är mycket mer målinriktad i sin spridning än tidigare trott.

– Det är häpnadsväckande att parasiten lyckas kapa immuncellernas identitet på ett så fiffigt sätt. Vi tror att fynden kan förklara varför toxoplasma sprids så effektivt i kroppen när den infekterar människor och djur, säger professor Antonio Barragan, som har lett studien, vilken har genomförts i samarbete med forskare från Frankrike och USA.

Arbetet publiceras i vetenskapstidskriften Cell Host & Microbe.

The Toxoplasma effector GRA28 promotes parasite dissemination by inducing dendritic cell-like migratory properties in infected macrophages. Arne L. ten Hoeve, Laurence Braun, Matias E. Rodriguez, Gabriela C. Olivera, Alexandre Bougdour, Lucid Belmudes, Yohann Couté, Jeroen P. J. Saeij, Mohamed-Ali Hakimi, Antonio Barragan
DOI: 10.1016/j.chom.2022.10.001

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>