Vitlök, honung och sprit – här är svenskarnas vanligaste huskurer mot förkylning
Hem UNDERSÖKNING Undersökning: Vitlök, honung och sprit – här är svenskarnas vanligaste huskurer mot förkylning

Undersökning: Vitlök, honung och sprit – här är svenskarnas vanligaste huskurer mot förkylning

Publicerat av: Redaktionen

När förkylningen smyger sig på väljer många svenskar att använda huskurer för att lindra symptomen.

Men det finns stora skillnader mellan könen.

Det visar en undersökning från det svenska life science-företaget Enzymatica, som tillverkar munsprayen ColdZyme.

Hösten och förkylningssäsongen är i antågande och för många väntar långsamma dagar i soffan med kliande halsar och pappersnäsdukar på hög. En undersökning från Enzymatica, som tillverkar munsprayen ColdZyme, visar att många svenskar försöker lindra symptomen med olika huskurer.

Bland de vanligaste knepen finns huskurer som att dricka varma drycker eller äta ingefära. Det gör hälften respektive en fjärdedel av svenskarna. Till de mindre vanliga huskurerna hör att gurgla med saltvatten eller ställa en rå lök i vatten bredvid sängen.

Kvinnor och män väljer olika huskurer

Undersökningen avslöjar även stora skillnader mellan män och kvinnors syn på huskurer. Kvinnor är mer intresserade av att testa huskurer när de känner sig krassliga, inte minst traditionella metoder som ingefära och te med honung eller andra varma drycker. Män väljer också te och varm dryck, men inte i lika hög utsträckning som kvinnor.

När det kommer till starksprit är förhållandet det motsatta. Var åttonde man – hela 13 procent av de tillfrågade – uppger att de brukar använda starksprit för att behandla förkylningar. (Att jämföra med 5 procent av kvinnorna.)

Vitlök, honung och sprit – här är svenskarnas vanligaste huskurer mot förkylningBehandlingar som kan skydda mot förkylning

Det finns i dag behandlingar som är vetenskapligt bevisade att skydda mot virus som orsakar förkylning och influensaliknande symptom, till skillnad från många gamla huskurer. ColdZyme är en munspray som kan förkorta förkylning vid användning tidigt vid symptom och som dessutom kan lindra förkylningar som redan brutit ut.

Svenskarnas vanligaste huskurer för att behandla förkylning:
  • Varm dryck – 52%
  • Te med honung – 50%
  • Ingefära – 27%
  • Vitlök – 12%
  • Nässköljning – 10%
  • Starksprit – 9%
  • Gurgla med saltvatten – 8%
  • Andas in vattenånga under handduk – 6%
  • Rå lök i vatten bredvid sängen – 3%
  • Inget av ovanstående – 20%

Undersökningen har genomförts digitalt med ett riksrepresentativt urval av män och kvinnor i åldern 18–65 år i februari 2022. Sammanlagt har 1011 intervjuer genomförts, urvalet drogs ur Norstats representativa svenska webbpanel.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>