Idag öppnar den svenska forskningsbanken för framtidens folkhälsa!
Hem NYHETERFORSKNING Idag öppnar den svenska forskningsbanken för framtidens folkhälsa!

Idag öppnar den svenska forskningsbanken för framtidens folkhälsa!

Publicerat av: Redaktionen

Hjärt-Lungfondens största satsning genom tiderna, befolkningsstudien SCAPIS, öppnar idag för forskare knutna till svenska lärosäten.

Idag öppnar den svenska forskningsbanken för framtidens folkhälsa!

Göran Bergström, professor, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg

Studien, som har resulterat i en forskningsbank med data, bilder och prover från över 30 000 deltagare, är en milstolpe inom svensk medicinsk forskning.

Aldrig tidigare har forskning kunnat bedrivas på ett djupare och mer omfattande underlag baserat på moderna svenska levnadsvanor.

– Två miljoner svenskar lever med hjärt-kärlsjukdom och 1,3 miljoner med lungsjukdomar, samtidigt som dagens levnadsvanor och nya riskfaktorer ställer nya krav på forskningen. Därför har sex universitet och universitetssjukhus med Hjärt-Lungfonden som huvudfinansiär, byggt en svensk forskningsbank för framtidens folkhälsa, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Befolkningsstudien SCAPIS bygger på omfattande undersökningar av hjärta, kärl och lungor i form av bland annat skiktröntgen, ultraljud, lungfunktionstester och blodprover på över 30 000 slumpvis utvalda personer i åldern 50–64 år. Fysisk aktivitet har registrerats och en omfattande enkät om levnadsvanor har genomförts. Allt insamlat material har resulterat i en unik data-, bild- och biobank som ger forskarna helt nya förutsättningar att skapa kunskap för bättre folkhälsa.

– Vårt övergripande mål är att kunna förutsäga vem som riskerar att drabbas av hjärt-, kärl- eller lungsjukdom och förhindra sjukdomarna innan de uppstår. Det kräver avsevärt mycket mer kunskap om sjukdomarnas uppkomst. Tack vare Hjärt-Lungfonden som huvudfinansiär har vi nu möjlighet att nå våra mål, säger Göran Bergström, professor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och huvudansvarig för SCAPIS.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>