Inflammerat käkben svårt att diagnostisera
Hem HÄLSA Inflammerat käkben är svårt att diagnostisera

Inflammerat käkben är svårt att diagnostisera

Publicerat av: Redaktionen

Inflammation inuti käkbenet kan skapa många mycket allvarliga hälsoproblem som käksmärta, eksem eller bara extrem trötthet.

Svensk vård saknar kunskap om hur käkbensinflammationer kan upptäckas och diagnostiseras.

Det skapar onödigt lidande för drabbade individer.

Käkbenssjukdom karaktäriseras av inflammationer inuti käkbenet. Orsaken kan vara rotfyllda och infekterade tänder, problem i området där tidigare en visdomstand suttit eller att små blodproppar bildats i käkbenets tunna blodkärl.

När vävnaden dör skapas hålrum och i dessa finns ofta inflammerad fettliknande vävnad. Mätningar i sådan vävnad visar extremt höga halter av cytokinen RANTES, vilket skapar signaler till immunsystemet och många olika symtom kan då uppträda.

Diagnosen är inte lätt att göra.Om patienten upplever smärta eller obehag i käkenet kan det vara tecken på inflammation, men det är inte alltid smärta uppstår. Enklast är att öppna käkbenet och titta in i det. Då syns ofta fettklumpar eller missfärgad vävnad.

CaviTAU är en metod att sända ultraljud genom käkbenet och därmed mäta tätheten i benet. Där bentätheten är låg finns i allmänhet inflammerad vävnad och ett dataprogram visar sådana områden med röd färg. Det är angeläget att svenska tandläkare börjar använda denna metod för att förbättra diagnosen av käkbenssjukdom.

Död och inflammerad vävnad måste opereras bort för att käkbenet ska kunna läka och man ska bli av med symtomen. Tandläkare Johann Lechner har forskat inom området under många årtionden och publicerade för ett år sedan en intressant vetenskaplig artikel med fallbeskrivning av en kvinna med allvarliga eksem som visade sig bero på inflammationer i käkbenet.

I artikeln redovisas diagnostisering med flera röntgenmetoder och med CaviTAU (ultraljud) och gällande just denna kvinna fanns inflammerad vävnad runt fyra rotfyllda tänder och runt två titanimplantat. Dessutom upptäcktes problem i visdomstandsområdet.

Inflammerat käkben svårt att diagnostisera

Det är ytterst angeläget att Socialstyrelsen både godkänner de i artikeln beskrivna diagnosmetoderna och uppmuntrar tandläkare att använda dem för att senare operera bort inflammerad vävnad. Det skulle hjälpa en del patienter med allvarliga och odiagnostiserade sjukdomar att tillfriskna.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>