Informationssäkerhet med patient och effektivt arbetsflöde i fokus
Hem NYHETERINFORMATIONSSÄKERHET Informationssäkerhet med patient och effektivt arbetsflöde i fokus

Informationssäkerhet med patient och effektivt arbetsflöde i fokus

Publicerat av: Redaktionen

Informationssäkerhet med patient och effektivt arbetsflöde i fokus

Kraven på förbättrad informationshantering för patienter, vårdpersonal och anhöriga, i en värld där digitala hjälpmedel och IT-stödsystem ökar, är komplexa och kräver unika lösningar som är enkla att integrera i befintlig infrastruktur.

Det finns flera aspekter som är pådrivande:

  • Lagkrav som SOSFS 2008:14.
  • Nationell Patientöversikt (NPÖ).
  • Behovet av att utbyta patientinformation mellan vårdgivare i den omfattning som patienten har medgivit och som uppfyller behovet av effektiv sjukvård.
  • Initiativ som verkar för att avancerad sjukvård ska ske i patientens hem för bättre omvårdnad, mindre smittorisk och kostnadsoptimering av sekundärvården. Detta kan vara för en kortare period eller permanent beroende på vårdbehoven.
  • Behovet från medicintekniska leverantörer att effektivt och kostnadsoptimerat ge service och underhåll på sin utrustning via datornätverk från nätverksdomäner som inte ska vara sammanlänkade med vårdinrättningen.lihg
  • Att hela eller delar av patientjournaler kommer i orätta händer och att känslig information kan ses av obehöriga personer, något som rimmar dåligt med de lagkrav som finns.Vad är vår lösning på detta?Kryptering av information som kommuniceras över publika nätverk är en självklarhet och något som vi har experter på sedan länge. Interna administratörer av IT-infrastruktur ska givetvis kunna arbeta effektivt, men våra lösningar kan förhindra tillgång till information de inte har rättighet att ta del av. Detsamma gäller externa konsulter och leverantörer. Vi har också sett till att våra lösningar kan förhindra att vårdpersonal på grund av misstag, slarv eller okunskap skickar ut känslig information till obehöriga. Advenicas lösningar är utmärkta redskap för att komplettera befintlig IT-infrastruktur med informationssäkerhetsteknik.
  • Ytterligare en viktig utgångspunkter vid utvecklandet av våra cybersäkerhetslösningar är att de harmoniserar med godkända standarder och policys inom sjukvården, till exempel avseende avsändare, mottagare, innehåll och andra flexibla och dynamiska parametrar. Automatiserade informationsutbyten mellan vårdsystem är därmed möjligt, vilket ger interoperabilitet med bibehållen integritet av patientinformation.
  • Vid utvecklandet av lösningar för hög IT-säkerhet inom sjukvården är vår utgångspunkt att känslig information ska skyddas till varje pris. Obehörig tillgång till patientinformation ska förhindras. Det ska dessutom vara användarvänligt att använda och administrera våra lösningar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>