Inhalation Sciences vill ge svar på hur nanopartiklar påverkar människan
Hem HÄLSA Inhalation Sciences vill ge svar på hur nanopartiklar påverkar människan

Inhalation Sciences vill ge svar på hur nanopartiklar påverkar människan

Publicerat av: Redaktionen

Teknik utvecklad av Inhalation Sciences i samarbete med Karolinska och AstraZeneca ska ge oss svar på hur vi påverkas av de partiklar vi andas in från bland annat avfall, byggmaterial, elektronik och textilier.

926822db8c08e6bb_800x800arVi vet redan att en del av sådana partiklar bryts ner i kroppen medan andra fastnar i lungorna där de kan orsaka bland annat cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, men kunskapen om vilka partiklar som är farliga och i vilken mängd är väldigt begränsad. Det gör att det är svårt för myndigheter att sätta korrekta gränsvärden och för tillverkare att utvärdera hälsorisker när de utvecklar nya material.

En del av de småpartiklar som finns i luften kommer naturligt från vår omgivning medan andra kommer från utsläpp och framställning inom industri. Möjligheten att med dagens teknik designa och tillverka nya material med hjälp av nanopartiklar gör att man kan utveckla material med helt nya egenskaper. Nanopartiklar används idag bland annat i färg, smink och elektroniska produkter men potentialen sträcker sig mycket längre än så. Nanomaterial kan till exempel användas i medicinska sammanhang och även för att effektivisera vår energiförsörjning. Det pågår nu forskning som visar på att ett nytt nanomaterial kan användas för att spåra cancerceller och diagnostisera aggressiv cancer i tidigare skeden.

Det finns alltså en enorm potential att med hjälp av nanopartiklar lösa vår tids stora utmaningar men innan den kan nyttjas till fullo måste vi förstå hur partiklarna påverkar oss och vår miljö vid framställning, användning, slitage och avfallshantering. Asbest är exempelvis ett väldigt bra byggmaterial om man ser till dess hållfasthet, isoleringseffekt och brandskyddande egenskaper. Det användes flitigt fram tills att man på 80-talet förstod att det fastnar i lungorna och orsakar cancer.

För att kunna undvika liknande missöden och samtidigt dra nytta av potentialen hos nya material är det viktigt att det finns tekniska förutsättningar för att studera hur partiklarna beter sig i våra kroppar och i vår miljö.

Med Inhalation Sciences teknik kan man med väldigt hög precision skapa den blandning av luft  och testpartiklar man vill studera och sedan noggrant dosera de celler och vävnader man vet kan signalera hälsofara. Det gör att man får betydligt mer tillförlitliga resultat när man studerar hur inhalerade partiklar påverkar människokroppen, vilket är fördelaktigt inom både medicin- och kemisektorn.

Instrumentet används bland annat av det multinationella kemitekniska företaget Dow Chemicals för att analysera risker vid utveckling av nya material och av Chiesi som är Europas främsta läkemedelsbolag inom inhalationsläkemedel. Inhalation Sciences tar nu in kapital för att snabbare kunna sprida sin teknik till företag och universitet världen över.

Mer information om hur du kan ta del av deras expansion finns på sciety.se.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>