Nu kan du hantera värk med Virtual Reality
Hem HÄLSA Nu kan du hantera värk med Virtual Reality

Nu kan du hantera värk med Virtual Reality

Publicerat av: Redaktionen

Som första apotekskedja i världen lanserar nu Apotek Hjärtat en VR-app för smärtlindring, ”Happy Place”.

happy-placeVärk kommer i många olika former och det finns flera sätt att behandla besvären. Happy Place avleder tillfällig smärta genom upplevelser i en virtuell värld. VR-appen finns att ladda ner i Oculus Store samt på Apotek Hjärtats Minutkliniker, där det till exempel går att testa appen i samband med vaccination.

Många års forskning och flera oberoende studier visar att virtuell distraktion kan avleda hjärnans fokus på fysiskt obehag. Apotek Hjärtats VR-app Happy Place är utvecklad för att skapa maximal distraktion från smärta genom att användaren aktiverar olika händelser i appen med hjälp av blicken. Happy Place är tänkt att fungera som ett hjälpmedel vid de tillfällen då man vill fly värken för en stund. Det kan till exempel vara vid vaccination, vid tatuering, vid mens- eller muskelvärk.

– Apotek Hjärtat vill ligga i framkant när det gäller att erbjuda produkter och tjänster som hjälper människor att må bättre. Att koppla smärtlindring till en VR-app tillgänglig för allmänheten känns mycket spännande, och mig veterligen är vi först ut i världen med detta. Vi hoppas att den kommer hjälpa dem som har besvär med enklare tillfällig smärta, säger Annika Svedberg, chefsapotekare, Apotek Hjärtat.

I det virtuella landskapet kan användaren interagera med naturen och uppleva allt från lugnande regn till gnistrande stjärnfall. Happy Place är framtagen tillsammans med företaget Mimerse som tidigare tagit fram VR-behandlingar tillsammans med forskare på Stockholms Universitet.

– Upplevelsen är designad för att vara lagom distraherande för alla. Det finns mycket att se och upptäcka men användaren uppmanas att ta det lugnt och njuta av omgivningen i lugn och ro.

I Happy Place har vi jobbat med att maximera välbefinnandet samtidigt som vi helt eliminerat de överväldigande och ibland obehagliga känslorna som VR-appar ofta framkallar, säger William Hamilton, VR-utvecklare och vd på Mimerse.

Happy Place finns tillgänglig att ladda ner gratis för alla som har en Samsung GearVR och en Samsung smartphone som kan hämta VR-appar från Oculus Store. Happy Place går också att uppleva på andra enheter, med exempelvis Google Cardboard, genom en 360-film.

VR-upplevelsen finns också i Apotek Hjärtats minutkliniker, där det till exempel går att testa appen i samband med vaccination.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>