Kronprinsessan och Efva Attling tillsammans mot cancer
Hem LIVSSTIL Kronprinsessan och Efva Attling tillsammans mot cancer

Kronprinsessan och Efva Attling tillsammans mot cancer

Publicerat av: Redaktionen

Söndagen den 1 oktober startar Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj och under oktober färgas hela Sverige rosa i kampen mot cancer.

Kronprinsessan och Efva Attling tillsammans mot cancer 2H.K.H. Kronprinsessan Victoria är kampanjens officiella beskyddare och smyckesdesignern Efva Attling har designat årets rosa band.

– På Cancerfonden är vi stolta över att dessa starka kvinnor väljer att representera och stödja den här viktiga kampanjen. Det här är nionde året som Kronprinsessan bär det rosa bandet, som kampanjens officiella beskyddare, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden och fortsätter:

– Tillsammans sätter vi strålkastarljuset på bröstcancer, den vanligaste cancerdiagnosen bland kvinnor, samtidigt som vi samlar in pengar till svensk cancerforskning. Rosa Bandet-kampanjen förenar oss alla, såväl privatpersoner som företag.

Under oktober arrangeras hundratals olika evenemang till förmån för Cancerfonden. Samtidigt bär hundratusentals människor det rosa bandet och väljer att köpa rosa produkter från Cancerfondens sponsorer. Allt för att visa stöd och bidra till svensk cancerforskning.

När Cancerfonden bildades 1951 överlevde en av tre som drabbades av cancer, i dag överlever två av tre. Vi har kommit långt, men vi är inte framme.

– Det är enskilda personers engagemang och bidrag som möjliggjort denna fantastiska utveckling. Samtidigt är Cancerfondens vision att besegra cancer. Kanske kommer det inte att ske under vår livstid, men låt oss tillsammans se till att våra barn och barnbarn får uppleva detta, säger Ulrika Årehed Kågström.

Fakta om bröstcancer i Sverige

  • Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor
  • Cirka 8 000 kvinnor får årligen bröstcancer
  • Cirka 50 män får årligen bröstcancer
  • I dag överlever mer än 80 procent av dem som får bröstcancer
  • Varje år dör närmare 1 400 kvinnor av bröstcancer
  • Medianåldern vid bröstcancerdiagnos är drygt 60 år

Om Rosa Bandet-kampanjen
Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj pågår 1-31 oktober och genomförs i år för femtonde året i rad. Kampanjen syftar till att bekämpa cancer genom att samla in pengar till svensk cancerforskning, sprida kunskap om cancerprevention och bröstcancer samt genom att bedriva påverkansarbete mot beslutsfattare. Sedan starten 2003 har Cancerfonden – tillsammans med privatpersoner, företag och föreningar – samlat in drygt 674 miljoner kronor till svensk cancerforskning.

Mer information om kampanjen finns på  cancerfonden.se/rosabandet

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>