Kvinnor med typ 1-diabetes är inte skyddade mot kranskärlssjukdom
Hem NYHETERFORSKNING Kvinnor med typ 1-diabetes är inte skyddade mot kranskärlssjukdom

Kvinnor med typ 1-diabetes är inte skyddade mot kranskärlssjukdom

Publicerat av: Redaktionen

Förträngningar i kranskärlen är en möjlig följd av typ 1-diabetes, som i slutändan kan leda till hjärtinfarkt eller hjärtsvikt.

Kvinnor med typ 1-diabetes är inte skyddade mot kranskärlssjukdom 1

Kvinnor med typ 1-diabetes är inte skyddade mot kranskärlssjukdom

Generellt sett drabbas kvinnor av kranskärlssjukdom senare än män, men om en kvinna har typ 2-diabetes, är fördelen inte lika stor. En rapport från forskare vid Karolinska Institutet, Göteborgs universitet och Uppsala universitet i Sverige publicerad artikel i tidningen Diabetes Care visar nu att detta också ibland även gäller typ 1-diabetes. Det finns få studier som analyserar omfattningen av kranskärlssjukdom hos personer med typ 1-diabetes, varav de flesta utfördes på 1970-talet, 80-talet och 90-talet på allvarligt sjuka patienter, vilket avslöjade omfattande förträngningar av kransartärerna.

Förra året genomförde forskare vid Karolinska Institutet, Göteborgs universitet och Uppsala universitet en omfattande studie med alla patienter i Sverige – knappt 2 800 – med typ 1-diabetes som hade genomgått koronarangiografi mellan 2001 och 2013. Patienterna, 42 kvinnor, hade diabetes i genomsnitt 35 år och hade en medelålder av 58.

En femtedel av patienterna hade normala kransartärer, en femtedel hade en förträngd artär och ungefär hälften hade mer än en.

– Våra resultat var delvis en trevlig överraskning, säger Viveca Ritsinger, specialist inom internmedicin och forskare vid institutionen för medicin vid Karolinska Institutet i Solna.

– Vi hade trott att fler patienter skulle ha haft omfattande kranskärlssjukdom efter en så lång tid med diabetes, men en orsak är den mångåriga försiktiga diabetesvård vi har i Sverige, där vi bättre kan behålla normala sockernivåer kort efter sjukdomsutbrott och noggrant övervaka andra riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar, fortsätter Ritsinger.

I en uppföljningsstudie av samma patientgrupp har forskarna nu för första gången identifierat könsskillnader i omfattning av kranskärlssjukdom i typ 1-diabetes. De fann att kvinnorna hade lite mindre omfattande kranskärlssjukdomar, men det var ingen skillnad i dödlighet jämfört med männen under en sjuårig uppföljningstid. De fann emellertid att kvinnorna hade högre risk för dödsfall än kvinnor utan typ 1-diabetes och att denna risk låg något över motsvarande risk hos män.

– Vi vet att kvinnor i allmänhet utvecklar kranskärlssjukdom senare och mindre än män. Kvinnor med typ 2-diabetes kan dock drabbas tidigare än kvinnor utan diabetes. Våra undersökningar tyder på att detta också gäller för kvinnor med typ 1-diabetes, säger Dr Ritsinger.

Förebyggande behandlingar bör övervägas.

– Så det är viktigt att vi håller koll på riskfaktorerna för kranskärlssjukdom hos personer med typ 1-diabetes. Förebyggande behandlingar för kranskärlssjukdom, som läkemedel som reducerar blodlipider och blodtryck, bör övervägas i ett tidigt skede efter starten, berättar Dr Ritsinger.

– Du måste komma ihåg att patienterna i vår studie diagnostiserades för länge sedan och att resultaten inte är representativa för dem som diagnostiseras i dag, säger Anna Norhammar, specialist inom internmedicin, kardiologi och klinisk fysiologi och forskare vid Institutionen för medicin vid Karolinska Institutet i Solna.

– Det är dock av värde att veta att det kan finnas en ökad risk för kranskärlssjukdom också för kvinnor med typ 1-diabetes, så att patienter kan erbjudas förebyggande terapier, avslutar Norhammar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>