Låg kunskap och förståelse om fibromyalgi inom vården
Hem NYHETERFORSKNING Låg kunskap och förståelse om fibromyalgi inom vården

Låg kunskap och förståelse om fibromyalgi inom vården

Publicerat av: Redaktionen

Ny forskning visar att en tredjedel av personer med fibromyalgi upplever bemötandet inom svensk vård som dåligt, särskilt bland yngre patienter.

Majoriteten av de tillfrågade i studien upplevde att vårdpersonalen inte förstod hur fibromyalgin påverkade deras liv.

Fibromyalgi är ett smärtsyndrom som ca 200 000 personer, övervägande kvinnor, i Sverige lider av.

Hur möten med vårdpersonal upplevs

– Syftet med studien har varit att utforska hur personer som lever med fibromyalgi har upplevt sina möten med vårdpersonal i Sverige, förklarar Catarina Nahlén Bose, lektor vid Röda Korsets Högskola och en av författarna till studien. Arbetet var från början ett studentarbete som sedan har omarbetats där fler deltagare inkluderats och nya analyser har gjorts.

Studien visar att en tredjedel (34%) av de tillfrågade patienterna upplevde bemötandet som dåligt och att de upplevde att de inte togs på allvar (30,5%). Nästan hälften (47%) kände alltid eller mestadels rädsla för att söka vård relaterad till fibromyalgi och att vårdpersonal inte förstod deras diagnos (46%). Majoriteten (54%) upplevde att vårdpersonalen inte förstod hur fibromyalgi påverkade dem eller hur de kunde hjälpa dem.

Skepticism, okunskap och ointresse

Låg kunskap och förståelse om fibromyalgi inom vården– I fritextsvar bekräftas bilden av att kunskapen och förståelsen bland vårdpersonalen om sjukdomen är låg. Många upplevde skepticism, okunskap och ointresse i vården, men en del upplevde också professionalism och empati. Resultaten visar också att yngre personer upplevde ett sämre bemötande än den något äldre patientgruppen, säger Catarina Nahlén Bose.

Sammanlagt har 409 personer med fibromyalgi medverkat i studien och besvarat ett anonymt självrapporterat frågeformulär online.

– Att så många som en tredjedel av patienterna med fibromyalgi hade dåliga erfarenheter av bemötandet i hälso- och sjukvården, särskilt bland de yngre patienterna, visar att kunskapen om fibromyalgi måste öka. Det är viktigt att patienterna tas på allvar och behandlas på respektfullt sätt och ges adekvat vård, säger Catarina Nahlén Bose.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>