Hem NYHETER Lägesuppdatering covid-19, den 29 oktober: Smittspridningen håller i sig

Lägesuppdatering covid-19, den 29 oktober: Smittspridningen håller i sig

Publicerat av: Redaktionen

Det finns inga tecken på att samhällspridningen av covid-19 avtar i Skåne.

Lägesuppdatering covid-19, den 29 oktober: Smittspridningen håller i sig 3Under onsdagen rapporterades den hittills högst siffran med 509 fall. Även antalet inlagda patienter med covid-19 ökar.

– Det är ett oroande och ett allvarligt läge.  Alla måste skärpa sig och ta ansvar även om det innebär vissa uppoffringar att följa de skärpta allmänna råden, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Smittskydd Skåne får många rapporter om att det fortfarande är ett högt tryck på skånska köpcentrum. Det oroar Eva Melander:

– Jag vädjar till alla skåningar och alla besökare från andra län och andra länder. Det är inte läge de närmaste veckorna för att nöjesshoppa.

Många undrar i nuläget kring om även skolor ska stänga ner undervisning på plats och att gå över till enbart distansundervisning.

– Skolor, inklusive gymnasieskolor, ingår inte i de skärpta allmänna råden. I dag är det inte läge för stänga några skolor eller generellt rekommendera enbart distansundervisning, säger Eva Melander.

Trygg och säker influensavaccinering

I år, under coronapandemin, är det viktigare än någonsin att vaccinera sig mot influensa. Och vården ser till att det sker säkert.

Influensasäsongen närmar sig och den 3 november startar årets vaccination mot influensa.

– Det är viktigt att man vaccinerar sig mot säsongsinfluensan. Vi har förberett oss noga för att erbjuda vaccinationen på ett tryggt och bra sätt, utifrån rådande covid-19 pandemi, säger Sofia Ljung, förvaltningschef för primärvården i Region Skåne.

Vårdcentralerna redo

Skånes vårdcentraler är nu redo att ta emot skåningar som vill vaccinera sig mot influensa.

De vårdcentraler som har gott om plats med flera väntrum kommer precis som föregående år erbjuda drop-in, under ordnade former. Andra kommer till exempel att vaccinera olika åldersgrupper vid olika tillfällen eller erbjuda patienterna att boka tid för sin vaccination. Det kommer också att vara möjligt vaccinera sig om man är på vårdcentralen i något annat ärende.

Äldre, gravida och riskgrupper

Precis som tidigare rekommenderas personer som är 65 år eller äldre, är gravida efter vecka 16 eller de som har en ökad risk att bli svårt sjuka om de smittas att vaccinera sig. Dessa grupper samt vård- och omsorgspersonal kommer att prioriteras för vaccination till och med slutet av november 2020, enligt rekommendation från Folkhälsomyndigheten. Riskgrupper kan vaccinera sig från och med den 3 november och vårdpersonal från den 16 november. Från och med 1 december kan personer som inte ingår i dessa grupper erbjudas vaccination.

På grund av risk för smittspridning av covid-19 får den som vaccineras mot influensa inte ha en pågående luftvägsinfektion eller andra förkylningssymtom. Det är däremot viktigt att se till att vaccinationen blir av så fort man tillfrisknat. Det går alltid bra att kontakta sin vårdcentral och boka tid för vaccination.

Aktuella siffror

Nya konstaterade covid-19-fall: 509
Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 9 521
Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 6
Inlagda på vårdavdelning med konstaterad covid-19: 59

Totalt antal avlidna med covid-19: 292

Till antalet nya konstaterade covid-19-fall räknas alla som inrapporterats det senaste dygnet, dvs de fall som rapporterats in mellan l 00:00 och 24:00 föregående dygn. Till det totala antalet konstaterade covid-19-fall räknas alla som inrapporterats sedan den 2 mars 2020. Inlagda patienter med covid-19 på vårdavdelning respektive intensivvårdsavdelning (IVA) är en ögonblicksbild från klockan 8 innevarande dag. Fördelningen av patienter mellan sjukhusen presenteras i den fördjupade lägesbilden på webben. Till det totala antalet avlidna med covid-19 räknas individer som avlidit inom 30 dagar efter att man konstaterats ha covid-19 genom ett virusprov sedan den 18 mars 2020.

På Lägesbild covid-19 i Skåne finns fler aktuella siffror över provtagningar, sjukdomsfall och sjukhusbeläggningar.

Råd till allmänheten

  • Håll avstånd till andra – helst två meter. Undvik större sammankomster, avstå från onödiga resor och undvik rusningstrafik
  • Tvätta händerna ofta, minst 30 sekunder med tvål och vatten.
  • Hosta och nys i armvecket.
  • Om du får förkylningssymtom – stanna hemma och beställ ett gratis självtest via 1177.se. Om du har covid-19 ska du stanna hemma minst sju dagar, inklusive två symtomfria dagar.
  • De flesta blir lindrigt sjuka och behöver inte kontakta vården. Följ egenvårdsråd på 1177.se. Där finns också ett självskattningstest för att bedöma dina symtom. Om du får mycket svårt att andas, ring 112.
  • Sök vård som vanligt om du blir sjuk eller skadar dig. Ring först din vårdcentral eller 1177.
  • Om du råkar ut för ett allvarligt olycksfall eller en plötslig svår sjukdom ska du åka till en akutmottagning. Vid livshotande tillstånd, ring 112.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>