Hem NYHETER Lasse Åbergs kalender till forskningen

Lasse Åbergs kalender till forskningen

Publicerat av: Redaktionen

I 20 år har konstnären Lasse Åberg levt med pacemaker.

Lasse Åbergs kalender till forskningen 2

Lasse Åberg

Tack vare pacemakern och forskningen har han nyligen fyllt 80 år. Nu hjälper Lasse forskningen med sina litografier som han kallar för grafiska spratt eller visuella hyss till en ny gåvokalender för Hjärt-Lungfonden.

För ungefär 20 år sedan drabbades Lasse Åberg av hjärtflimmer. Han fick då en pacemaker inopererad och tar sedan dess medicin dagligen.

– Tack vare forskningen kan jag som nybliven 80-åring leva ett normalt liv med tennis och dagliga promenader eller cykelturer. Jag tänker inte slå mig till ro – det får heller inte forskningen göra. Nya genombrott behövs för att fler människor, precis som jag, ska kunna få fler friska år. Jag hoppas kunna bidra till det genom den här gåvokalendern, säger Lasse Åberg.

Många tror att Lasse Åberg främst är en skådespelare och filmskapare som också tecknar lite då och då. Egentligen är det precis tvärtom. Redan som barn sa han att han skulle bli tecknare – och studerade mycket riktigt grafisk formgivning på Konstfack under första halvan av 60-talet. Sedan dess lever han efter mottot ”inte en dag utan ett streck”. Nu kommer hans litografier även forskningen till godo.

– Tack vare forskning och ny teknik får vi ständigt bättre vård, behandlingar och medicin. Lasse Åbergs litografier till gåvokalender hjälper oss i vårt arbete med att samla in och dela ut mer pengar till den livsviktiga forskningen, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>