Letar samband mellan störd sömn och smärta
Hem HÄLSA Letar samband mellan störd sömn och smärta

Letar samband mellan störd sömn och smärta

Publicerat av: Redaktionen

Problem med sömnen och sjukdomen fibromyalgi har ett samband. Nu ska studier på friska personer fokusera på störd sömn, för att om möjligt hitta en lösning.

Letar samband mellan störd sömn och smärta 1

Steven J Linton, Sofia Bergbom och Tobias Wiklund

Universitetslektor Sofia Bergbom och professor Steven J Linton, båda vid Institutionen för juridik, psykologi och socialt arbete vid Örebro universitet, har fått 250 000 kronor från Fibromyalgiförbundet för att
undersöka i vilken mån sömnstörningar bidrar till att utveckla fibromyalgi. Till sin hjälp har de även doktorand Tobias Wiklund vid Linköpings universitet.

Sofia Bergbom är i sitt arbete främst fokuserad på området långvariga smärt- och sömnbesvär. Hon använder transdiagnostiska förklaringsmodeller, som till exempel kan förklara överlapp mellan psykologiska och medicinska problem.

– Människor som lider av något, lider också ofta av något annat. Vi har sett att störd sömn och fibromyalgi ofta hänger ihop. Det gäller både risken för att fibromyalgi utvecklas och för att problemen fortsätter, säger Sofia Bergbom.

Trots att upp emot 98 procent av alla med fibromyalgi även har sömnstörningar finns det lite forskning på området. Studier saknas också om förloppet kan vara det motsatta, något som skulle kunna leda till att den som får hjälp att sova bättre även kunde bli bättre eller påverkas mindre av fibromyalgi.

Det tvååriga projektet startar nu i vår. Ett 50-tal friska personer mellan 25 och 40 år kommer att ingå. I stora drag går studien ut på att först låta försökspersonerna träna så att de får träningsvärk. Sedan ska de sova, men bli störda så att de sover mindre än vad de brukar.

– Vi ska se hur mycket muskelsmärta de upplever jämfört med de som sover ostört, samt hur smärtan sprider sig i kroppen, säger Sofia Bergbom.

– Detta blir ett unikt tillfälle att studera om sömnbrist kan orsaka fibromyalgiliknande symptom. Kanske kan det ge svar som vi kan utnyttja för att hjälpa de som utvecklar fibromyalgi, säger Steven J Linton.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>