Lungcancerpatienter upptäcks tidigare med standardiserat vårdförlopp
Hem NYHETERCANCERVÅRD Lungcancerpatienter upptäcks tidigare med standardiserat vårdförlopp

Lungcancerpatienter upptäcks tidigare med standardiserat vårdförlopp

Publicerat av: Redaktionen

Fler värmländska patienter med lungcancer upptäcks i tidigare skeden sedan de standardiserade vårdförloppen (SVF) infördes.

Lungcancerpatienter upptäcks tidigare med standardiserat vårdförlopp 2Det framgår av en studie genomförd av distriktsläkaren Lisa Sallmén vid vårdcentralen i Värmlands Nysäter.

Landstinget i Värmland fick förra året kritik av Cancerfonden för att primärvården i länet upptäcker få fall av lungcancer i ett tidigt skede. I den årliga Cancerfondsrapporten konstaterades att Värmland 2015 var sämst i landet på att diagnosticera stadium 1 av sjukdomen icke småcellig lungcancer.

Lisa Sallmén är distriktsläkare vid vårdcentralen i Värmlands Nysäter. Hon tog sig an uppdraget att undersöka om införandet av SVF i den värmländska lungcancervården leder till att de kan ställa diagnos tidigare, och att de därigenom hittar sjukdomen i ett tidigare stadium hos en större andel av patienterna än tidigare.

– Studien visar på flera positiva resultat, även om många fall fortfarande upptäcks i ett sent skede av sjukdomen, säger Lisa Sallmén. Hon är också noga med att påpeka att det ännu är små patientgrupper i studien.

– Men vi ser att tiderna har kortats och att det går att hitta tumörerna i ett tidigare skede.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>