Majoriteten av svenska sjukvårdsorganisationer bromsas av för stram IT-budget
Hem NYHETERFORSKNING Majoriteten av svenska sjukvårdsorganisationer bromsas av för stram IT-budget

Majoriteten av svenska sjukvårdsorganisationer bromsas av för stram IT-budget

Publicerat av: Redaktionen

Ny studie från HIMSS Europe undersöker europeiska hälso- och sjukvårdsorganisationers största prioriteringar och utmaningar när det gäller digital transformation.

 Den ideella organisationen för IT inom sjukvården, HIMSS Europe, presenterar idag resultaten från en undersökning som visar att över än hälften av Europas aktörer inom hälso- och sjukvård (54 %) upplever svårigheter med att dela och utbyta information såväl externt som internt. I Sverige upplever flertalet organisationer (67 %) dessutom att IT-budgeten inför kommande år är för liten, vilket innebär att de bromsas från att implementera den teknik för informationsdelning som krävs för att förbättra patienternas vård och säkerhet. IT-Hälsa.se

Studien visar att den viktigaste prioriteringen för organisationer i Norden är att kunna dela och utbyta information med externa parter. Bland svenska företag upplever hela 33 % att detta är den viktigaste IT-frågan att lösa inom den närmaste framtiden.

Trots de stora utmaningarna inom informationsdelning gav majoriteten av de tillfrågade (52 %) sin organisation en sjua eller högre i digital mognad på en tiogradig betygsskala. En lika stor andel uppger samtidigt att IT förbättrar patientsäkerheten och vården. Hela 86 % av de europeiska sjukvårdsorganisationerna anser att IT möjliggör betydande ekonomiska effektiviseringar. Detta innebär att även om majoriteten anser sig ha anammat ny teknik och att den fyller en viktig roll för förbättrad patientsäkerhet och minskade kostnader, så finns en hel del utmaningar.

68 % av de tillfrågade organisationerna uppger att stödinsatserna och riktlinjerna från regeringen är otillräcklig och resultaten tyder på att den europeiska sjukvården har mycket kvar att göra för att få en bättre samverkan mellan såväl organisationer som länder. Dessutom uppger nästan hälften att möjligheten att lära och dela kunskap är medelmåttig och efterfrågar en bättre samarbetsplattform mellan organisationer och länder.

– Vår undersökning visar att även om vi bor i olika länder och pratar olika språk är utmaningarna i Europas länder snarlika. Det är tydligt att många organisationer anser att tekniken är en nyckelkomponent för att lyckas öka patientsäkerheten och effektivisera. Trots detta är IT-budgeten ofta hårt åtstramad, säger Anne-Mette Bang på HIMSS. Då undersökningen visar att utbyte av information är både den största utmaningen och trenden samt att organisationerna ofta har kraftigt åtstramade budgetar är det ytterst viktigt att hitta ett bättre sätt att samarbeta. HIMSS mål är att tillhandahålla en global plattform som möjliggör detta. Vår kommande konferens i Barcelona är exempel på en sådan plattform där organisationer från hela världen kan samlas och dela med sig av branschledande kunskap.

Den 21 och 22 november anordnas HIMSS Europe conference, World of Health IT (WoHIT), i Barcelona. Där kommer den globala branschen kunna samlas, samarbeta, lära och dela med sig av kunskap. För att registrera dig för mässan vänligen besök: https://events.itnint.com/WoHIT16/RegOnline/RegLogin.aspx?_ga=1.253250895.73201961.1477481839

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>