Fel slutsatser av studie om skador vid hjärt-lungräddning
Hem NYHETERFORSKNING Fel uppfattning av den mediala rapporteringen om skador vid hjärt-lungräddning

Fel uppfattning av den mediala rapporteringen om skador vid hjärt-lungräddning

Publicerat av: Redaktionen

Flera medier har rapporterat om en studie som gjorts via Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Studien visar att det är vanligt att patienterna får skador och frakturer vid hjärt-lungräddning.

Risken är att allmänheten blir rädd för att utföra livräddande insatser om skadorna framställs som ett problem.

Nyligen rapporterade Läkartidningen om att hela 80 procent av hjärtstoppspatienter vid Sahlgrenska universitetssjukhuset hade bröstkorgsskador efter utförd hjärt-lungräddning. Studien bygger på patienter under åren 2012 och 2020.

– Vid utförande av hjärt-lungräddning kan det finnas en risk för skada, men alternativet att inte göra något alls får betydligt större konsekvenser. I valet mellan ett brutet revben eller att dö, så ska vi alltid välja frakturen. Påbörja hjärt-lungräddning vid hjärtstopp så fort som möjligt, så kan vi rädda fler liv, säger Jonas Köpcke, ordförande i Branschrådet för hjärtstartare i Sverige.

Fel slutsatser av studie om skador vid hjärt-lungräddningBranschföreningen är orolig att allmänheten får fel uppfattning av den mediala rapporteringen.

– Att vissa patienter kan få skador eller men av behandlingen är något vi påtalar vid varje HLR-utbildning. Tyvärr är det risker vi måste ta eftersom alternativet vid hjärtstopp är en säker död. Allmänheten ska alltid känna sig trygg med att den gör rätt som påbörjar hjärt-lungräddning, säger Jonas Köpcke.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>