Hem NYHETER 5 livsviktiga fakta om HLR

5 livsviktiga fakta om HLR

Publicerat av: Redaktionen

Är du nyligen utbildad i HLR?

5 livsviktiga fakta om HLR 3Vi hoppas innerligt att svaret är ja. Korrekt utförd hjärt-lungräddning kan nämligen innebära skillnaden mellan liv och död. utbildning.se har pratat med utbildningsföretaget HLR center och tillsammans reder de ut några av de vanligaste missförstånden kring HLR.

1. Det är aldrig dumt att utföra HLR

Det är vanligt att revben går sönder, men korrekt HLR är aldrig farligt eller skadligt för hjärtat. Det är bokstavligt talat livsviktigt att du utför HLR vid misstanke om hjärtstopp. Forskning visar att varje minut med hjärtstopp minskar personens chans till överlevnad med tio procent.

Efter bara 3 minuter av hjärtstopp har alltså chansen för överlevnad minskat med 30 procent. Du behöver därför aldrig tveka, vid minsta misstanke om hjärtstopp – larma direkt och sätt igång med HLR.

2. Hjärtinfarkt och hjärtstopp är inte samma sak

Det sker ungefär 28 000 hjärtinfarkter och 8 000 hjärtstopp per år i Sverige. Vid ett hjärtstopp är hjärtats pumpförmåga ur balans, eller helt ur funktion. Personen är medvetslös, andas inte alls eller andas onormalt. Vid en hjärtinfarkt däremot kan personen vara vaken och även andas själv. Hjärtat är ansträngt, oftast orsakat av en propp i hjärtats kranskärl. Personer som drabbas av hjärtinfarkt upplever stark smärta och kan vara ansträngda och ha svårt att andas. Hjärtstopp och hjärtinfarkt är inte samma sak, men cirka 40 procent av de personer som drabbas av en hjärtinfarkt riskerar att drabbas av hjärtstopp inom den första timmen om de inte får hjälp i tid.

3. En hjärtstartare startar inte alltid hjärtat

Vid ett hjärtstopp ska du larma, börja med HLR och koppla på hjärtstartare om det finns. Hjärtstartaren ger dock inte strömstötar alla gånger. När hjärtat står helt still och inte slår har hjärtstartaren nämligen ingen funktion över huvud taget. När hjärtat står still är det hjärt-lungräddning du bör ta till. Det vill säga inblåsning och bröstkompressioner. En hjärtstartare kommer bara att ge strömstötar när det finns rörelse i hjärtat, så kallat ventrikelflimmer. Ventrikelflimmer innebär att hjärtat inte pumpar som det ska, men det saknar inte helt rörelse. Hjärtstartaren fungerar då genom att leverera strömstötar för att ge hjärtat en chans att börja slå på rätt sätt igen.

4. Inblåsningar är avgörande

Det finns idag uppfattningar om att du inte behöver utföra inblåsningar. Detta är fel. Utan inblåsningar får personen inte nytt syre, och finns inte syre i blodet kan hjärncellerna börja ta skada. Rekommendationen är att göra 30 bröstkompressioner följt av 2 inblåsningar och repetera detta till dess att ambulansen kommer, tills personen visar tydliga livstecken eller tills du helt enkelt inte har ork nog att fortsätta. Det viktigaste är att du gör något snarare än ingenting alls. Det är alltså bättre att bara göra bröstkompressioner än ingenting. Om det skulle gälla ett barn är inblåsningarna helt avgörande, därför bör du alltid börja med att blåsa in luft fem gånger innan du startar HLR-proceduren på ett barn.

5. Det räcker inte med teori

Det är inte tillräckligt att lära sig HLR genom teori. HLR lär du dig bäst genom att gå en praktisk utbildning där du får öva med händerna och kroppen. Genom praktisk övning fastnar kunskap i muskelminnet, vilket genast blir otroligt viktigt om olyckan skulle vara framme. Vid olyckor kan du drabbas av tunnelseende och få svårt att tänka logiskt, det är här muskelminnet är väsentligt. Studier visar att HLR-kunskaperna börjar glömmas bort efter tre till sex månader efter en kurs. Därför rekommenderas att repetera en praktisk HLR-utbildning minst en gång per år.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>