Mens och amning – vad alla nyblivna mammor behöver veta
Hem HÄLSA Mens och amning – vad behöver alla nyblivna mammor veta

Mens och amning – vad behöver alla nyblivna mammor veta

Publicerat av: Redaktionen

Under graviditetens nio månader har du antagligen sluppit mens, men när graviditeten är över kanske du börjar fundera över när menscykeln kommer igång igen.

När du får tillbaka mensen beror till stor del på hur snabbt din kropp återhämtar sig efter graviditeten och om du ammar ditt barn eller inte.

Intimina ger svar på tre vanliga frågor kring amning och mens.

När kommer mensen tillbaka?

Hur en graviditet och förlossning påverkar ägglossning och menstruation varierar från kvinna till kvinna. Vissa kvinnor har inte mens på flera månader eller till och med längre, medan andra får tillbaka mensen redan sex veckor efter förlossningen, trots amning. Vid amning frisätts hormoner som hämmar ägglossningen och gör att mensen oftast uteblir, detta kallas amenorré.

Mens och amning – vad alla nyblivna mammor behöver vetaOm du helammar ditt barn kan ägglossningen utebli i flera månader, men det är viktigt att komma ihåg att amning inte är någon säker preventivmetod, du kan bli gravid trots att du ammar! Använd alltid ett preventivmedel, även när du ammar, om du inte vill bli gravid. Prata med din barnmorska för att hitta en passande preventivmetod.

Avslaget som kommer efter en förlossning ska inte förväxlas med mens och under de första sex till åtta veckorna ska du inte använda mensskydd som förs upp i slidan.

Vilka fördelar finns med amning?

Att amma är ett smidigt sätt att se till att ditt barn får i sig alla viktiga näringsämnen som hen behöver för att växa och utvecklas. Bröstmjölk ger ditt barn den perfekta blandningen av vitaminer, protein och fett i en lättsmält formel. Amningen stärker också bebisens immunförsvar eftersom bröstmjölk innehåller naturliga antikroppar som hjälper till att skydda ditt barn mot virus och bakterier och förhindrar utveckling av allergier. Det enda barnet behöver extra är D-vitamin som du ger från att barnet är en vecka upp till barnet fyllt 2 år.

Vad händer om jag inte vill eller kan amma mitt barn?

Ibland fungerar inte amningen och ibland är amning inte ens ett alternativ. Att amma eller inte bestämmer varje förälder själv och är ingenting att känna skam eller skuld kring och det finns stöd att få på barnmorskemottagningen eller hos BVC. Istället för bröstmjölk kan man ge bröstmjölksersättning under barnets första halvår. Bröstmjölksersättning liknar bröstmjölkens sammansättning och bebisar som får ersättning mår oftast lika bra som barn som får bröstmjölk. Ersättningen ger dock inte samma skydd mot infektioner som bröstmjölk gör då den inte innehåller mammans antikroppar.

När du flaskmatar bebisen hud mot hud vid bröstet och med ögonkontakt tillgodoser du barnets behov av trygghet, närhet och beröring. Vid flaskmatning kan även partnern hjälpa till med matning och får på så sätt möjlighet att knyta an till bebisen.

Om du delammar eller inte ammar alls kommer ägglossningen att komma igång snabbare och därmed mensen. När menscykeln kommit igång igen går det bra att använda menskopp, eller annat mensskydd. Har du använt menskopp innan graviditeten kan det vara dags att byta till en större kopp. På intimina.com finns ett enkelt test som guidar dig till rätt menskopp.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>