Mer än två miljoner kronor till forskning om rehabilitering
Hem NYHETERFORSKNING Mer än 2 miljoner kronor till forskning om rehabilitering

Mer än 2 miljoner kronor till forskning om rehabilitering

Publicerat av: Redaktionen

Kan högintensiv intervallträning förbättra hjärt-lungfunktion, kärlfunktion, allmän hälsa och sömn hos patienter med reumatoid artrit?

Och vilka effekter på smärta och trötthet kan ett kombinerat fysiskt träningsprogram ge hos personer med systemisk skleros?

Detta är ett par av de frågeställningar som förhoppningsvis kan besvaras i nya forskningsprojekt inriktade på rehabilitering.

Mer än två miljoner kronor till forskning om rehabiliteringReumatikerförbundet är en av de största enskilda givarna till svensk reumatologisk forskning och delade i år ut nästan 13 miljoner kronor i forskningsanslag. Men sedan 2020 har förbundet dessutom gjort en särskild och riktad satsning på forskning om rehabilitering. Tanken är att forskningen ska bidra till ett förbättrat kunskapsläge vad gäller rehabiliteringsinsatser vid inflammatoriska reumatiska sjukdomar, som fysisk träning, multidisciplinär teamrehabilitering, arbetslivsinriktad rehabilitering och klimatvård.

I år delar Reumatikerförbundet ut drygt två miljoner kronor till forskning om rehabilitering.

Följande forskare har beviljats anslag 2022:

Annelie Bilberg, Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 600 000 kronor

Forskning: Tre månaders högintensiv intervall träning vid reumatoid artrit. Effekter på kardiovaskulär funktion, fysisk kapacitet, inflammation och hälsa.

Carina Boström, Karolinska Institutet: 200 000 kronor

Forskning: Högintensiv intervallträning för patienter med systemisk lupus erythematosus – effekter och patientupplevelser

Emma Haglund, FoU Spenshult: 600 000 kronor

Forskning: Hur påverkar högintensiv konditionsträning fysiologiska, anti-inflammatoriska och självupplevda parametrar hos individer med inflammatorisk ryggsjukdom – spondylartrit?

Malin Mattsson, Karolinska Institutet: 250 000 kronor

Forskning: Effekterna av ett kombinerat fysiskt träningsprogram för personer med systemisk skleros med fokus på smärta och trötthet: En randomiserad kontrollerad europeisk multicenterstudie

Elisabeth Mogard, Skånes universitetssjukhus: 400 000 kronor

Forskning: Implementering och utvärdering av strukturerad multiprofessionell rehabilitering vid tidig RA. Med fokus på personcentrerad vård och den icke-farmakologiska rehabiliteringsprocessen i klinisk praxis.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>