Vaccination mot kikhosta blir kostnadsfritt för gravida
Hem HÄLSA Vaccination mot kikhosta blir kostnadsfritt för gravida 2023

Vaccination mot kikhosta blir kostnadsfritt för gravida 2023

Publicerat av: Redaktionen

Den 1 januari 2023 blir vaccination mot kikhosta kostnadsfritt för gravida i Västerbottens län.

Detta efter ett beslut i regionfullmäktige.

Vaccinationen bidrar till att skydda både den gravida och det nyfödda barnet.

– Det är ett glädjande beslut! Att vaccinationen blir kostnadsfri för gravida kommer att innebära att fler har möjlighet att vaccinera sig och genom det skydda sitt nyfödda barn mot kikhosta, säger Erika Timby, mödrahälsovårdsöverläkare, Kompetenscentrum mödra- och barnhälsovård i Region Västerbotten.

Antikroppar förs över till fostret

Syftet med vaccinationen är att skydda nyfödda barn tills de själva kan vaccineras i det nationella barnvaccinationsprogrammet. När den gravida vaccineras bildas antikroppar mot kikhosta som förs över till fostret som får ett bra skydd mot kikhosta efter födseln. Vaccination mot kikhosta under graviditeten är säkert både för den gravida och fostret.

– Små barn kan bli allvarligt sjuka om de får kikhosta. Vaccinationen är en förebyggande åtgärd som minskar risken för svår sjukdom hos de allra yngsta tills de får sin första egna vaccination vid tre månaders ålder, säger Erika Timby.

Folkhälsomyndigheten har rekommenderat gravida att vaccinera sig mot kikhosta sedan augusti i år. Vaccinet ges i en dos och rekommenderas från och med graviditetsvecka 16.

Boka tid

Vaccination mot kikhosta blir kostnadsfritt för gravidaHur och var det går att boka tid beror på var i länet man bor. På de centrala vaccinationsmottagningarna i Umeå och Skellefteå samt på vissa hälsocentraler går det att boka tid genom att logga in på 1177.se. Det går också att ringa till valfri hälsocentral för att få hjälp att boka tid, välj då knappval 8.

– Prata med din barnmorska om du har några funderingar kring vaccinationen, säger Erika Timby.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>